Risico blijft voor mensen die na tienertijd stoppen met roken

0
586

Het heeft altijd zin om te stoppen met roken? Omdat de risico’s steeds groter worden naarmate je langer rookt, is het nooit te vroeg om een einde te maken aan je verslaving. Maar dat je weer helemaal gezond wordt als je maar een korte tijd hebt gerookt, blijkt een fabeltje.

Zelfs als mensen direct na hun tienertijd zijn gestopt met roken lopen ze meer kans om vroeg te overlijden aan hartproblemen dan mensen die nooit hebben gerookt. Dit concludeerden Britse onderzoekers. Hun resultaten worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.

Roken in de tienertijd

Onderzoekers van University College London onderzochten de gegevens van mannen die tussen 1916 en 1950 begonnen met studeren aan de Amerikaanse Harvard University. Voor schoolonderzoeken moesten zij geregeld opgeven of zij rookten. In de jaren ’60, ’70 en ’80 kregen de mannen enquêtes opgestuurd met vragen over hun rookgedrag en hun gezondheid. In totaal werden 28.000 mannen onderzocht, waarvan er 10.000 aangaven in hun tienertijd te hebben gerookt. Ongeveer de helft van de deelnemers overleed in de onderzoeksperiode, die gemiddeld 53 jaar duurde.

Vroeg stoppen met roken

Mannen die na hun tienertijd door waren blijven roken liepen twee keer meer kans om vroeg dood te gaan dan mannen die nooit gerookt hadden. Mannen die na hun tienertijd gestopt waren liepen alsnog een kans van 29 procent om vroegtijdig te overlijden. Deze mannen hadden vooral een verhoogd risico op vormen van kanker die met roken geassocieerd worden, en hartkwalen.

Bron: Foxnews