risicogroepen tekort aan vitaminen: ouderen, zwangere vrouwen, rokers en sporters

1
958

Op deze site proberen we je ervan te overtuigen dat gezonde voeding essentieel is voor een gezond lichaam. In de praktijk blijkt dat veel Nederlanders ongezond eten: teveel vet, teveel zout en te weinig groente en fruit. Ongezonde eetgewoonten kunnen leiden tot een tekort aan bepaalde vitaminen. Het is mogelijk deze vitaminen aan te vullen met vitaminesupplementen, nog beter is het om je eetgewoonten te veranderen.

Over het algemeen zijn de deskundigen het er over eens dat bepaalde groepen extra gebaat zijn bij vitaminesupplementen om een vitaminetekort te voorkomen. Deze groepen zijn:

  • Ouderen: ouderdom verslechtert de opname van vitaminen door de darmen. Daarnaast hebben ouderen vaker kauwproblemen door een slechter gebid en eten ze vaak eenzijdig.
  • Zwangere vrouwen: het is voor hen van groot belang om in conditie te zijn. Dit betekent veel groente en fruit en gevarieerd eten. zwangere vrouwen krijgen het advies om vanaf de vierde maand exra vitamine D te gebruiken. Daarnaast wordt gewaarschuwd voor een teveel aan vitamine A. Meer informatie over voeding en zwangerschap vind je hier.
  • Intensieve sporters: intensieve sporters hebben door de fysieke inspanning een verhoogde energiebehoefte en verbruiken daardoor ook meer medicijnen.
  • Rokers: rokers lopen een verhoogde kans op een tekort aan vitamine C. Het is dus belangrijk extra vitamine C binnen te krijgen door gezonde voeding of supplementen.

Behoor je tot een van deze groepen, ben je er dan van bewust dat je extra vitamines nodig hebt om goed te functioneren. Hier vind je tips over het slikken van vitaminesupplementen.

1 REACTIE