Roken is slecht voor het vermogen om te denken

0
819

 

Roken vergroot niet alleen je kans op kanker, vaat- en hartziekten. Onderzoek toont aan dat ook het denkvermogen van rokers sneller afneemt dan dat van niet-rokers. Het zogeheten cognitief functioneren van rokers is vergelijkbaar met dat van mensen die drie tot zeven jaar ouder zijn en nog nooit gerookt hebben.

Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 2.000 respondenten tussen 43 en 70 jaar van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Al op middelbare leeftijd scoren rokers op verschillende onderdelen als geheugen, flexibiliteit en snelheid slechter dan niet-rokers. Verder blijkt dat in vijf jaar tijd het denkvermogen van rokers twee keer zo snel afneemt als dat van nooit-rokers. Dit geldt vooral voor flexibiliteit en geheugen. Ook de hoeveelheid sigaretten is bepalend: hoe meer je rookt of hebt gerookt, hoe sneller het bergafwaarts gaat.

Ook wat betreft het denkvermogen loont het om te stoppen met roken. Het onderzoekt toont namelijk aan dat mensen die al langere tijd gestopt waren met roken hadden een zelfde graad van vermindering van denkvermogen als mensen die nog nooit hadden gerookt.

Bron: Telegraaf