Roken tijdens zwangerschap tast vruchtbaarheid baby aan

0
902

Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken kunnen de toekomstige vruchtbaarheid van hun baby aantasten. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Dat roken de vruchtbaarheid kan verminderen en gevaarlijk is voor je ongeboren baby was al bekend.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken kunnen de toekomstige vruchtbaarheid van hun baby aantasten. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Dat roken de vruchtbaarheid kan verminderen en gevaarlijk is voor je ongeboren baby was al bekend. Maar nu is er meer bewijs voor een verminderde vruchtbaarheid door roken. Roken vermindert niet alleen de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, maar ook de vruchtbaarheid van hun nakomelingen.

De studie toont aan dat het aantal kiemcellen in het embryo vermindert wanneer vrouwen aan het begin van hun zwangerschap roken. Kiemcellen ontwikkelen zich later in eicellen of zaadcellen. De daling van het aantal kiemcellen zorgt er dus voor dat de toekomstige vruchtbaarheid van de baby afneemt.

Bij ongeboren jongetjes, waarvan de moeder rookte aan het begin van de zwangerschap, was het aantal kiemcellen met meer dan de helft verminderd in vergelijking met de situatie van niet-rokers. Hoe meer de moeder rookt, hoe groter de verlaging van het aantal kiemcellen.

Een andere nieuwe studie toont aan dat het protamine niveau uit balans raakt bij mannen die roken. Protamine is een eiwit dat nodig is bij de aanmaak van sperma.

Onderzoeker Claus Yding Andersen van de universiteit van Kopenhagen laat weten dat er meer onderzoek nodig zal zijn om aan te tonen of de vermindering van kiemcellen blijvend is of later in de zwangerschap wordt gecompenseerd. Aan MyHealthNewsDaily vertelt hij: ‘Hoe dan ook, als vrouwen van plan zijn om zwanger te raken, moet dit een stimulans zijn om direct te stoppen met roken.’