Rood vlees verhoogt kans op overlijden

0
799

Het regelmatig eten van rood vlees verhoogt de kans op overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Harvard Medical School. Onderzoekers bestudeerden in totaal 12.000 mensen. Deze mensen werden gedurende bijna 30 jaar gevolgd. De wetenschappers ontdekten een opvallend verband tussen de consumptie van rood vlees en een vroegtijdige dood.

Het regelmatig eten van rood vlees verhoogt de kans op overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Harvard Medical School.

Verband rood vlees en vroege dood
Onderzoekers bestudeerden in totaal 12.000 mensen. Deze mensen werden gedurende bijna 30 jaar gevolgd. De wetenschappers ontdekten een opvallend verband tussen de consumptie van rood vlees en een vroegtijdige dood. Volgens hen verhoogt een extra portie onverwerkt rood vlees het risico op overlijden met 13 procent. Vleeseters lopen 18 procent meer kans op dodelijke hart- en vaatziekten. De kans dat zij overlijden aan kanker is tien procent hoger. De percentages voor verwerkt vlees, zoals ham en salami liggen nog hoger. Verwerkt rood vlees verhoogt het risico op hart-en vaatziekten en sterfte door kanker met respectievelijk 21 en 16 procent.

Professor Frank Hu van de Harvard School of Public Health in Boston zegt: ‘Deze studie toont aan dat regelmatige consumptie van rood vlees, vooral verwerkt vlees, aanzienlijk bijdraagt aan een vroege dood.’

Verzadigd vet
De onderzoekers suggereren dat het verzadigd vet van rood vlees de oorzaak is van de toenemende kans op hartproblemen.

Het natrium in verwerkt vlees verhoogt de bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt.

Vis
De studie wijst uit dat door één dag in de week rood vlees te vervangen door vis de kans op een vroede dood met zeven procent wordt verminderd. Kip zorgt voor een daling van 14 procent, noten voor een daling van 19 procent en groenten voor een daling van 10 procent.

Het helemaal vermijden van vlees is volgens de onderzoekers niet nodig. Het blijft namelijk een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, zink, selenium, vitamine B en vitamine D.