Rookgedrag moeder af te lezen aan ontlasting baby

0
1155

Aan de eerste ontlasting van de baby(meconium) kun je het rookgedrag van de moeder tijdens de zwangerschap aflezen. Ook kun je zien of de moeder gedurende de zwangerschap bloot is gesteld aan tabaksrook. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Aan de eerste ontlasting van de baby (meconium) kun je het rookgedrag van de moeder tijdens de zwangerschap aflezen. Ook kun je zien of de moeder gedurende de zwangerschap bloot is gesteld aan tabaksrook. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Joe Braun van de Universiteit van North Carolina werkte samen met een team van wetenschappers aan het onderzoek. Zij ontdekten dat je aan de ontlasting van een baby kan zien in welke mate de moeder gedurende de zwangerschap bloot is gesteld aan tabaksrook. De baby’s van actieve rokers hadden meer metabolieten in hun ontlasting zitten. Baby’s van moeders die niet rookten of minder aan tabaksrook zijn blootgesteld gedurende hun zwangerschap hadden minder metabolieten in hun ontlasting.

Volgens Braun is een verdere toepassing van dit onderzoek het schatten van de tijd waarin een baby in de buik is blootgesteld aan andere toxische stoffen. Meconium bevat namelijk niet alleen giftige stoffen van tabaksrook, maar ook andere toxische stoffen als bisfenol A en ftalaten. BPA, oftewel Bisphenol A, is een chemische stof en is verwerkt in onder andere babyflesjes, voedselverpakkingen en conservenblikken. Ftalaten wordt gebruikt om PVC zachter te maken.

Bron: Babyvandaag.nl