Een grote meerderheid van de Nederlanders consumeert ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed onderzoek naar de zoutinname van bijna 4000 volwassenen en kinderen.
Een grote meerderheid van de Nederlanders consumeert ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deed onderzoek naar de zoutinname van bijna 4000 volwassenen en kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking meer zout consumeert dan de aanbevolen richtlijn van 6 gram per dag. Volwassen mannen krijgen gemiddeld 9,9 gram zout per dag binnen en vrouwen gemiddeld 7,5 gram.
Volgens het rapport ‘Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland’ begint de inname van teveel zout al op jonge leeftijd. Zo krijgen jongens gemiddeld 8,3 gram zout via hun voeding binnen, bij meisjes is dit 6,8 gram.
Het meeste zout wordt gebruikt voor warme maaltijden (36 procent), gevolgd door de lunch (31 procent).
Belangrijkste zoutbronnen:
- Vleesproducten
- Sauzen
- Brood
- Kaas
- Koekjes
- Gebak
Hart- en vaatziekten
Een hoge zoutinname is gekoppeld aan een hoge bloeddruk, wat kan leiden tot hartaanvallen of beroertes. Eerder onderzoek toonde onlangs aan dat Nederlandse fabrikanten van levensmiddelen er de afgelopen jaren in zijn geslaagd zo’n tien procent minder zout in hun producten te verwerken. Maar het blijft nog onvoldoende. Er blijven meer kansen voor de vermindering van de hoeveelheid zout in producten.
Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM zegt: ‘De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend te noemen, want mensen die langdurig teveel zout consumeren, lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden.
Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten. ‘Een andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de volksgezondheid te verbeteren’, aldus Verhagen.
Bron: RIVM