Samen eten voorkomt overgewicht

0
690

 

Samen eten zou overgewicht voorkomen. Dat blijkt uit een studie van het Franse onderzoeksbureau Crédoc. Uit het onderzoek komt naar voren dat samen eten er voor zorgt dat je minder dwangmatig en emotioneel eet.

Vooral eten naar het ‘Franse model’ zou overgewicht voorkomen. Dit houdt in: drie maaltijden op regelmatige tijdstippen met het hele gezin.

Fransen halen door dit eetpatroon negentig procent calorieën uit maaltijden en tien procent uit tussendoortjes/snacks. De Amerikanen halen daarentegen minder dan tachtig procent uit maaltijden. Het aantal mensen met overgewicht is in Amerika ook dubbel zoveel als in Frankrijk. In totaal kampt 27 procent van de Amerikanen met overgewicht en 14,5 procent van de Fransen.

De onderzoekers laten weten dat niet alleen deze culinaire traditie van invloed is op het gewicht. Ook de genen en de hoeveelheid beweging spelen een belangrijke rol. Ook erkennen de wetenschappers dat steeds meer Fransen de gezamenlijke maaltijden overslaan en Franse jongeren vaker naar de kant-en-klaar-maaltijden grijpen.

Toch is samen eten volgens het onderzoeksbureau nog altijd een norm en van groot belang voor het leven in de maatschappij. In de Verenigde Staten wordt eten echter sneller beschouwd als technische handeling. Dat verklaart volgens het bureau het opmerkelijke verschil in overgewicht.