Sinaasappel, mango en peer hebben de meeste vezels

0
2538

Sinaasappelen, mango`s en peren bieden van alle soorten fruit de meeste voedingsvezels. Deze fruitsoorten bieden per portie drie gram vezels.

Sinaasappelen, mango`s en peren bieden van alle soorten fruit de meeste voedingsvezels. Deze fruitsoorten bieden per portie drie gram vezels. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Appels bieden met ruim twee gram ook aardig wat vezels, zij het dat er verschillen zijn tussen elstars (wat minder) en granny smith en golden delicious (wat meer). Voorwaarde is wel dat je de appels eet mét schil, want anders gaat er al zo`n 0,9 gram af.

Van de groenten is broccoli met 4,5 gram op een portie van 150 gram de beste bron van vezels, gevolgd door bospeen, rode kool en sperziebonen (3,8 gram per portie van 150 gram). Tomaat, courgette, komkommer en ijsbergsla bevatten weinig vezels.

Vezels zijn belangrijk

Vezelrijk eten verlaagt ‘slecht’ cholesterol (LDL-cholesterolgehalte), waardoor mannen én vrouwen minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Dit geldt vooral voor vezels uit graanproducten en fruit. Vezels zijn daarbij belangrijk voor de stoelgang en ze werken verzadigend, waardoor je minder snel trek krijgt. Ze helpen daarom overgewicht – een ander risico voor hart- en vaatziekten- te voorkomen.


Hoe eet je vezelrijk?

Eet ten minste 2 ons groente, 2 stuk fruit, circa 6 sneetjes volkorenbrood en 2 ons aardappelen/volkoren pasta of rijst/peulvruchten per dag. Variatie is daarbij belangrijk. Wissel aardappelen eens af met bijvoorbeeld linzen. Eet eens een schaaltje bessen (8 g vezels) in plaats van een ‘standaard’ appel of sinaasappel.

Zie ook onze voedingsvezeltabel voor het aantal vezels per voedingsproduct.