Sla nooit je ontbijt over bij het afvallen

1
820

 

Sla hem nooit over: het ontbijt. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je hebt al zo’n 12 uur niets gegeten en je lichaam heeft dan brandstof nodig. Je wil immers weer fris starten met een nieuwe dag.

Je ontbijt start als het ware je darmen en je spijsvertering op. Het prikkelt ze om voor de rest van de dag aan de slag te gaan. Als je wil afvallen is het nog belangrijker omdat je snacken en snaaien tegengaat in de loop van de ochtend. Verder verbetert ontbijten je concentratie omdat ook je hersenen voedingsstoffen nodig hebben.

Tekorten
Je hoort nog steeds dat mensen hun ontbijt overslaan en dat is niet slim. Je hebt kans op meer overgewicht, tekorten aan vitamines en mineralen, flauwte en een slechte concentratie. Bovendien komen minder mensen bij je in de buurt want de kans is groot dat je een ochtendhumeur hebt.

Stofwisseling
Het risico op (meer) overgewicht loop je doordat je stofwisseling langzamer verloopt. Je lichaam gaat in de spaarstand omdat het denkt dat je aan het vasten bent. Vervolgens heb je veel trek bij de lunch, eet je een (te grote) maaltijd en slaat je lichaam een groter deel van je voedsel op als vet. Stel je voor dat er weer zo’n vastenperiode komt, dan heeft je lichaam in elk geval voldoende energie. Helaas komt die volgende vastenperiode de volgende ochtend al. Zo kom je langzamerhand aan of blijft je gewicht gelijk terwijl je ook probeert af te vallen.

Goed ontbijt
Een goed ontbijt bestaat uit koolhydraten zoals brood, knackebrood, beschuit, ontbijtkoek of ontbijtgranen. Het bevat eiwitten uit zuivel, kaas en vleeswaren, vitamines uit fruit of sap, vetten uit halvarine en vocht uit water, thee, koffie, zuivel of sap.

Portie
Neem twee sneetjes brood met halvarine en mager beleg of een bakje magere zuivel met 30 gram muesli of andere ontbijtgranen. Daarbij één glas magere zuivel en één stuk fruit. Het stuk fruit kan je ook later in de ochtend nemen. Dan voorkom je extreme trek bij de lunch en heb je gelijk een lekker en gezond tussendoortje.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.

1 REACTIE