Ook wel eens een nacht doorgehaald vlak voor een proefwerk? Onderzoek toont aan dat het effectiever is tijdens het leren een dutje te doen. Slaap blijkt belangrijk voor de verankering van de herinnering.
Ook wel eens een nacht doorgehaald vlak voor een proefwerk? Onderzoek toont aan dat het effectiever is tijdens het leren een dutje te doen. Slaap blijkt belangrijk voor de verankering van de herinnering.
Als je informatie echt wil onthouden, is het volgens nieuw onderzoek noodzakelijk dat je af en toe pauze neemt. Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh vroegen aan twee groepen oudere mannen en vrouwen om zich zo veel mogelijk te herinneren van twee verhalen die ze te horen hadden gekregen. Na het horen van een verhaal (niet altijd hetzelfde verhaal) werd aan één groep gevraagd of ze 10 minuten wilden ontspannen met hun ogen dicht in een donkere kamer. De andere groep werd afgeleid met een nieuwe opdracht: de verschillen zoeken tussen twee sterk gelijkende plaatjes. De groep die rust had gehouden, onthield veel meer van het verhaal dat ze hadden gehoord. Hun herinnering bleek ook na een week nog beter dan dat van de controlegroep.
Geheugen en rust
Hoewel vooral ouderen zich zorgen maken over hun herinneringsvermogen, heeft deze nieuwe informatie betekenis voor iedereen die dingen goed wil kunnen onthouden. Het was al bekend dat mensen die informatie effectief willen opnemen pauze moeten houden tijdens het ‘studeren’. Deze studie toont daarnaast aan dat een paar minuten complete rust veel goed doet voor het lange termijngeheugen. Als je informatie na een week of twee nog steeds moet weten, helpt het dus om je ogen even dicht te doen en je brein totale rust te gunnen.
Volgens Michaela Dewar, hoofdonderzoekster, zijn we bij de eerste kennismaking met nieuwe informatie nog maar in een vroeg stadium van de aanmaak van herinneringen. “Verdere neurale processen zijn nodig om te zorgen dat we ons deze informatie ook op een later tijdstip nog kunnen herinneren.” Deze neurale processen hoeven niet bewust ‘aangezet’ te worden. Onderzoek op ratten heeft aangetoond dat de dieren dingen die ze net hebben meegemaakt (zoals het lopen door een doolhof) nog eens doormaken in hun hersenen als ze er de rust voor krijgen. Scans van menselijke hersenen duiden erop dat mensen hetzelfde doen, en dat dit automatisch gebeurt. Er is een link tussen de hoeveelheid brein-activiteit en de sterkte van herinneringen.
Slaap en nieuwe taken
Zo is er ook een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal voor de cruciale rol van slaap bij het verbeteren van het geheugen. De precieze werking van slaap is daarbij nog niet geheel bekend, maar het lijkt belangrijk te zijn voor het onthouden van feiten en vooral voor het onthouden van hoe dingen gedaan worden, zoals piano spelen of fietsen. Er wordt zelfs gedacht dat de rol van slaap bij het leren van vaardigheden de reden is dat baby’s het grootste deel van de tijd slapen.
Maar als het nemen van absolute rust zo belangrijk is voor het geheugen, is het wel onhandig dat er zo veel afleiding is om ons heen. “Met de tegenwoordige overvloed aan informatie zijn er maar weinig momenten om even aan niets te denken”, schrijven Dewar en haar collega’s in hun verslag dat werd gepubliceerd in Psychological Science. Of je nou op je werk bent of op school, om nieuwe taken te leren is het verstandig om echt even rust te nemen.
bron: www.cnn.com