Snowboarders vatbaarder voor blessures en ongelukken

0
848

Amerikaanse onderzoekers stellen, naar aanleiding van een nieuwe studie, dat snowboarders vatbaarder zijn voor blessures en ongelukken dan skiërs. Volgens een nieuw rapport in in The American Journal of Sports Medicine leidt het toestaan van snowboarders op de piste namelijk tot een kleine stijging van het aantal blessures.

Amerikaanse onderzoekers stellen, naar aanleiding van een nieuwe studie, dat snowboarders vatbaarder zijn voor blessures en ongelukken dan skiërs.
Volgens een nieuw rapport in in The American Journal of Sports Medicine leidt het toestaan van snowboarders op de piste namelijk tot een kleine stijging van het aantal blessures.

In de twee jaar nadat het grote wintersportgebied Taos Ski Valley in New Mexico opengesteld werd voor snowboarders (2008) steeg het aantal letsels met 13 procent.

In het wintersportseizoen 2007-2007 raakten 207 mensen per 100.000 bezoekers aan één van de pistes gewond. In het seizoen 2009-2010 steeg het aantal gewonden naar ongeveer 234 per 100.000 bezoekers.

Robert Johnson van de University of Vermont zegt: “Als je deze studie op 10 verschillende bergen uitvoert, zal de trend hetzelfde zijn”.

De stijging is grotendeels te wijten aan een toename van het aantal bovenlichaamblessures die het meest bij snowboarders voorkomen, zoals een verstuikte pols en een polsbreuk. Het aantal typische skiblessures, zoals een verrekking of scheur in de voorste kruisband, bleven constant.
Ook daalde de gemiddelde leeftijd van de gewonden van 39 naar 31 jaar.

Bron: artikel – The American Journal of Sports Medicine