Sojasaus gezond alternatief voor zout

0
682

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Wageningen kan sojasaus een goed alternatief zijn voor zout. Zo kan het stijgende probleem van overconsumptie van zout via ons voedsel worden teruggedrongen.

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van
Wageningen kan sojasaus een goed alternatief zijn voor zout. Zo
kan het stijgende probleem van overconsumptie van zout via ons voedsel
worden teruggedrongen.

Door het gebruik van sojasaus kon het zoutgehalte in bijvoorbeeld
sladressings en soepen met respectievelijk 50 en 17
procent worden verminderd, zonder de smaak of smaakbeleving te
veranderen.
In Westerse landen wordt
per dag gemiddeld 10 à 12
gram zout gegeten in plaats van de aanbevolen 5 à 6 gram zout per dag.
Een te hoge zoutconsumptie veroorzaakt een hoge bloeddruk met als gevolg mogelijk
gevolg hart en vaatziekten. 60 tot 80 procent van de zoutconsumptie
komt van voorverpakte producten en kant-en-klaarmaaltijden en wordt niet
door mensen zelf aan hun voedsel toegevoegd.