Afvallen met Sonja bakker gezond?

15
1923
blog dummy


Sonja Bakker
: de hype op dieetgebied komt van eigen bodem. Hollandser kan bijna niet. Ze heeft auteur Dan Brown met ‘De Delta perceptie’ van de eerste plaats in de toptien verdreven met haar boek ‘Bereik je ideale gewicht’. Toch is niet iedereen blij met onze nieuwe dieetgoeroe. Het voedingscentrum zet vraagtekens bij het nut van deze afvalmethode op lange termijn. De voor- en nadelen van afvallen met Sonja Bakker op een rijtje.

Sonja wie?

Sonja Bakker was een echte Bourgondiër en at veel, heel veel. Op haar negentiende woog ze 80 kilo. Alle diëten ten spijt raakte ze niet de nodige kilo’s kwijt. Wél ging ze zich steeds meer bezighouden met voeding. Tijdens de opleiding gewichtsconsulente ontwikkelde haar eigen dieetmethode. Het resultaat: een dieet waarbij je van alles mag eten, geen calorieën of punten hoeft te tellen, en toch afvalt. Waar het om draait is variatie en hoeveelheid. Ze viel hier meer dan twintig kilo mee af. Aan de hand van haar eigen methode schreef Sonja Bakker de bestseller: ‘Bereik je ideale gewicht’ met daarin weekmenu’s voor mannen en vrouwen.

Inmiddels heeft haar praktijk ‘De gewichtsconsulente’ vestigingen in Spierdijk, Berkhout en Purmerend. Ze bracht ook een variant uit op haar eerste boek, speciaal voor kinderen en tieners. Dit boek kreeg negatieve publiciteit vanwege de extreem jonge doelgroep: drie tot achttien jaar. Ondanks de negatieve klanken staat Sonja Bakker er achter. Gewichtsproblemen beginnen al in de jeugd en ze houdt in de menu’s rekening met de groeicurves van de kinderen.

Geen dieet maar een patroon

Sonja Bakker ziet haar methode niet als een dieet, maar als een voedingspatroon. Een filosofie waarbij je jezelf een nieuwe levensstijl aanmeet. Je mag van alles eten, alleen wél in bepaalde hoeveelheden. Dit werkt erg motiverend voor de afvallers; de ene dag ontbijt je met crackers met smeerkaas, de volgende dag is het een plakje ontbijtkoek. Ook is er ruimte voor een chocoladetaartje tussendoor.
Bakker geeft de lezer negen weekmenu’s, recepten en tips. Het boek bevat ook boodschappenlijstjes. Het dieet sluit aan bij voedingsadviezen uit de Schijf van Vijf (drie hoofdmaaltijden en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes). De menu’s bevatten alleen minder brood en soms minder zuivel en fruit dan door het Voedingscentrum wordt aangeraden.

Kritiek op sonjabakkeren

Het zogenaamde ‘sonjabakkeren’ is niet voor iedereen geschikt. Het Sonja Bakker dieet is moeilijk te volgen als je een onregelmatig leven hebt of veel zakelijke eetafspraken hebt. Ook vindt het Voedingscentrum dat de afvalmethode van Bakker te weinig inzicht biedt op langer termijn. Zij stellen dat het teveel gericht is op kant-en-klare menulijstjes waardoor mensen niet zelfstandig tot een energiebeperkte en volwaardige voedingswijze komen. De aanmerking dat ze te weinig aandacht besteed aan beweging valt te betwisten. Op de website van haar praktijk De gewichtsconsulente adviseert mensen minimaal een half uur per dag beweging.

Cellulitis van witte wijn?

De beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland is het eens met de visie van het Voedingscentrum. Volgens de organisaties zijn een aantal weetjes uit haar boeken niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er is bijvoorbeeld niet bewezen dat je van witte wijn cellulitis krijgt en dat fruit het lichaam reinigt. Daarnaast krijg je door de beperkte hoeveelheden eten, te weinig vitaminen en mineralen binnen.

Te veel dure producten

In de recepten van Sonja Bakker staan veelal dure merkproducten aangegeven. Het trosprogramma Radar heeft berekend dat volgers van het Sonja Bakker-dieet zo’n twintig euro per maand kunnen besparen door goedkopere alternatieven te kopen.

Overzicht goedkopere alternatieven: Sonja Bakker: Twenty Four halvarine/ Becel light
Alternatief: Eigen merk halvarine of dieet halvarine (light)

SB: Maggi juspakjes
Alternatief: Juspoeder van eigen merk

SB: Yofresh rauwkostdressing
Alternatief: Slasaus met 10-15% olie van eigen merk, sladressing op azijnbasis SB: Optimel yoghurt
Alternatief: Magere yoghurt, evt. met zoetstof

SB: Optimel kwark
Alternatief: Magere kwark evt. met zoetstof

SB: Optimel drink
Alternatief: Karnemelk met een scheutje limonade siroop zonder suiker of ongezoet vruchtensap (diksap)

SB: Liga evergreen
Alternatief: Rozijnenbiscuit eigen merk

SB: Milner 30+ kaas
Alternatief: Eigen merk 30+ kaas

SB: Betuwe halvajam
Alternatief: Halvajam eigen merk of zelf gemaakte jam

SB: Coolbest jus ‘d orange
Alternatief: Eigen merk sinaasappelsap ongezoet, zelf vers geperst sinaasappelsap

SB: Bar le Duc mineraalwater
Alternatief: Eigen merk mineraal water of water uit de kraan SB: Peijnenburg volkoren ontbijtkoek
Alternatief: Eigen merk volkoren ontbijtkoek

SB: Balance koffiemelk
Alternatief: Gewone magere melk

SB: Nutricia Light chocolademelk
Alternatief: Eigen merk light chocolademelk, of zelf maken van magere melk met cacao

SB: Cornflakes Kellog’s K, Quaker
Alternatief: Eigen merk cornflakes, eigen rijst en tarwevlokken of muesli

15 REACTIES

 1. Ik ben door SonjBakker helemaal niks afgevallen en kon midden in de nacht naar het ziekenhuis na 3 weken dieeten na een klein beetje ovenfrietjes eten. Mijn galblaas speelde zo op dat ik dat alleen nog maar kon overgeven. Helemaal een vet arm dieet en alleen nog maar met kunstmatige stoffem is niet goed voor je lichaam.

 2. echt overgewicht heb ik eigenlijk nooit gehad. Ik ben 1.85 lang en woog 83kg. In de loop der jaren was ik een paar kilo’s gegroeid en wilde die kilo’s er eigenlijk weer af hebben. Een ongezond eetpatroon heb ik nooit gehad, heb altijd gelet op wat ik eet, het zit m meer in de beweging die ontbreekt.

  Van mijn schoonzus kreeg ik het boek van Sonja, ze was er veel kilo’s door kwijt geraakt en wilde het ook graag proberen. Ik wilde terug naar de 78kg. 5kg eraf dus! Geen onhaalbare zaak dus. Eenmaal begonnen met het dieet vlogen de pondjes eraf en drie weken later woog ik de 78kg die ik wilde wegen.

  Het boek ging terug naar mn schoonzus en dezelfde week zaten er alweer 3kg aan. de week erop nog 3kg en de week daarop weer 3kg. Dus in een tijdsbestek van 6 weken ben ik 5kg afgevallen en 9kg gegroeid. Ik was ineens 87kg in plaats van 83kg. Dit heb ik niet gewild. Ik zet daarom ook mijn vraagtekens bij het dieet van Sonja. Ik geloof dat door het dieet van Sonja je metabolisme totaal stil komt te liggen en in de reservestand schiet. Zo snel als je weer overgaat op normale gezonde voeding, slaat het alle voedingsstoffen op in het reservoir; mijn buik dus.

  Ondanks mijn drukke agenda heb ik toch maar tijd vrijgemaakt om 3x per week te gaan sporten. Ik ben inmiddels weer op mn oude gewicht van 83kg, nu die andere 5kg nog. Voor mij geen Sonja meer en raad het anderen ook niet aan. Het is zeker niet iets wat helpt op de lange termijn.

  Mijn tip, eet bewust, eet gezond en beweeg wat meer!!

  Groeten Henrie

 3. Elk dieet heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste bij je overwegingen is misschien wel, dat je een oplossing vindt die je blijvend helpt. Niemand vindt het leuk om elk jaar opnieuw te moeten beginnen… Dus wat je ook kiest, zorg dat het een aanpak is waarvan je het idee hebt dat je hem je hele leven kunt volhouden!

 4. ik ben nu vanaf de zomervakantie bezig en inmiddels 14 kilo afgevallen. door het schema van Sonja ben ik meer en geregelder gaan eten. ik had verwacht dat door meer te moeten eten ik aan zou komen. niets is minder waar. ik wil nog 10 kilo kwijt en met het geregelde patroon zal me dat zeker lukken

 5. Met Sonja is het goed afvallen. Ik ben 20 kilo kwijt geraakt en voel me prima.
  Het is zoals ze zegt een leefpatroon. Als je wil afvallen moet je je realiseren dat je ook je leefpatroon moet wijzigen en dit vol moet blijven houden.
  Het helpt zelfs al als je gewoon minder snoept en chips etc. eet. Natuurlijk niet leuk, maar als je af wil vallen en slank wil blijven, is dat wat je moet doen. En natuurlijk gaan sporten. Dat helpt je op een bepaald gewicht te blijven. Nu ik op een redelijk gewicht ben, houdt ik me af en toe iets minder aan het Sonja dieet, ik eet tussendoor iets lekkers, iets vet, een gebakje sla ik niet altijd meer af. Door te sporten kan ik dit hebben.
  Belangrijkste is de wil om af te vallen en geloof me, het is even doorbijten, maar als je over de drempel bent voelt dat zo fijn, dat je niet meer terug wil naar je oude gewicht.
  Suc6!!!!

 6. Sonja Bakker is briljant. Het is n.l.gewoon een calorie-arm dieet,alleen dan precies voorgeschreven wat je moet eten, waardoor je handenvol geld kwijt bent aan alle verschillende producten die je moet kopen.
  Tel maar eens een willekeurig dagje de calorieen bij elkaar op in haar dieet, je komt altijd onder de 1500 uit. Het is wel gevarieerd en je krijgt de juiste voedingsstoffen binnen, maar het blijft een hele slimme marketing van een stokoud dieet.
  Ik gun haar alle succes, maar ik zou soms willen dat ik het had bedacht!

 7. Bezie eens het gebruik van Aspartaam E951 in welke producten ,Cola en vooral alle Light drinks o.a. hero, sinas, fanta, cola light, yogurts, koekjes, vruchtenkwark, yoghurtdrinks, zoetjes candarel nutrasweet ,ijs , medicijnen, en vele vitamine preparaten, jams en marmelade, vruchtenmoes en alle kauwgums.
  en hoe funest dat is voor de inwendige mens.

  Aspartaam zet zich om in Methanol -dat waar je de barbeque mee aansteekt- en dan in formaline en mierenzuur. Dat in je eigen lichaam…!
  Bestudeer waar methanol aspartaam in is verwerkt.

  Zo ben je dus via de Eu/Brussel en haar controle die bepalen dat aspartaam is verplicht een slachtoffer van hun regelgevingen.

  Aspartaam tumoren op foto gezet is van de vele websites of zie op o.a. nu.jij.nl.of google

  Onderzoek brengt glucosestroop, High Fructose Corn Syrup (HFCS), in verband met de vermeerdering van het aantal diabetespatiënten,hart en bloedvaatproblemen, buikvet rond het middel de slechtste plaats voor het hebben van vet.
  Zelfs een onsje YorkHam heeft de suikers glucosestroop en dextrose en 10 E nummers toevoegingen. Waar is de Ham….?
  Waarom suikers in ham…..en vooral de glucosestroop.

  Afvallen is simpel: laat producten met aspartaam en fructosesuikers weg uit de keuken of nog beter ook deze met suiker.
  Beloning : vanzelf afvallen naar een mooi slank lichaam.
  Wat een weldaad voor je kinderen.Voor de rest van hun leven.

 8. Ik heb Sonja nu 8 weken gevolgd en ben zonder moeite zonder afzien 9 kilo afgevallen. Het verhaal van Henrie vind ik eerlijk gezegd ietwat onwaarschijnlijk, waarschijnlijk toch weer de snacks van de benzinepomp en de snackbaar, kom op 9 kg in 6 weken aankomen?! Het is geen dieet maar een patroon wat je jezelf aan leert. Dus waardoor je ooit bent aangekomen, niet meer doen. Alles met mate en de balansdag in ere herstellen. Ik ben zeer tevreden met de methode en absoluut niet gaan jojo-en.

 9. Ook ik ben begonnen met Sonja Bakker juist vanwege de duidelijke lijstjes waar ik me aan vast kan houden ik vind het wel prettig!

  Ik vind het wel raar dat iedereen het over die dure produkten heeft tuulk als je de merken koopt ben je duurder uit maar een deel van de Sonja Bakker methode is ook duidelijk bewustwording, dus kun je met een beetje gezond verstand ook in de supermarkt kijken voor alternatieven.
  En ja dat kost misschien iets meer tijd maar je doet het toch ergens voor. (voor het uitzoeken van een nieuwe auto nemen mensen wel weken de tijd maar voor het uitzoeken van je eten en een gezond lijf blijkbaar niet)

 10. Doe je best met Sonja Bakker, Ik lijd al zo’n 2 jaar aan Anorexia Nervosa… Ik volg een schema van Sonja Bakker om op te bouwen naar een normaal eet patroon…. met proffesionele hulp!

  Dus voor de gene die anorexia willen zou ik zeggen ga zo door!
  PS. Anorexia is geen pretje!
  en sonja bakker schema is niet gezond…. dus ik raad het sterk af…

  En ik weet nu al wat voor een reacties ik ga krijgen nee dat krijg ik niet, Zei ik oook dat zeiden wel meer mensen maar helaas ook ik en zei hebben nu anorexia…

 11. aspertaam is inderdaad heel slecht voor je lijf! Denk daar maar eens aan… alles waer light op staat betekend niet dat het goed goed voor je is… Als er geen suiker in voeding zit, dan zit er wel aspertaam is! Dus ik zou zeggen neem maar lekker iets waar wel suiker inzit!