Speciaal tijdschrift voor alle dertigjarige vrouwen

0
877

Alle vrouwen die in 2011 dertig jaar worden, krijgen de komende maanden het tijdschrift Leven @ Lijf in de bus. Dit tijdschrift staat geheel in het teken van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Alle vrouwen die in 2011 dertig jaar worden, krijgen de komende maanden het tijdschrift Leven @ Lijf in de bus. Dit tijdschrift staat geheel in het teken van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

In Nederland krijgen alle vrouwen vanaf dertig jaar een oproep om een uitstrijkje te laten maken, zodat op deze manier baarmoederhalskanker opgespoord kan worden. Slechts iets meer dan de helft van de vrouwen laat dit ook daadwerkelijk doen. Een woordvoerster van het Bevolkingsonderzoek verklaart dat dit komt doordat veel vrouwen denken het zo’n vaart niet zal lopen en reageren daarom niet op de oproep. Ongelooflijk zonde, want juist rond de dertig is het risico op baarmoederhalskanker hoog.

Aan baarmoederhalskanker sterven jaarlijks zo’n tweehonderd vrouwen. Na borstkanker eist baarmoederhalskanker de meeste slachtoffer onder de vrouwen tot 45 jaar. Wereldwijd treft de ziekte jaarlijks ongeveer 500.000 vrouwen. Het aantal sterfgevallen door baarmoederhalskanker is dankzij de screening met uitstrijkjes met meer dan zestig procent gedaald. Het kan dus zeker geen kwaad om regelmatig een baarmoederhalsuitstrijkje te laten maken.

Bang voor pijn hoef je tijdens zo’n uitstrijkje niet te zijn. Het is een eenvoudig en pijnloos onderzoek waarbij oppervlakkige cellen van de baarmoederhals worden afgeschraapt. Dit gebeurt met behulp van een houten spatel. De cellen worden vervolgens microscopisch onderzocht. Zo kan de arts abnormale cellen herkennen. Als deze cellen in een vroeg stadium gevonden worden, kunnen ze nog goed behandeld worden. Sommige specialisten pleiten zelfs dat negentig procent van de sterfgevallen door baarmoederhalskanker kan worden voorkomen door een regelmatige screening.

Het eerste exemplaar van het tijdschrift Leven @ Lijf wordt zondag 23 januari 2011 gepresenteerd op de Nationale Gezondheidsbeurs.