Speciale zonnebril uitgevonden tegen jetlag

1
701

Australische onderzoekers ontwikkelden een zonnebril die daglicht nabootst met zachtgroen licht. Door de bril top strategische momenten te dragen kun je je lichaam langzaam laten wennen aan de veranderde tijdzone.

Als je naar een andere tijdzone reist, raakt je lichaam vaak in de war en kun je last krijgen van slaapproblemen. Dit komt doordat je lichaam aan de omgeving (en dan vooral het daglicht) kan merken of het moet slapen of wakker moet zijn. Je hersenen werken met een ritme van 24 uur, waarin een patroon zit van slapen en activiteit. Als je naar een andere tijdzone reist, waar het op andere tijden licht of donker is, breng je dit slaappatroon in de war.

Licht is dus de sleutel tot het oplossen van dit probleem. Dat begrepen Australische onderzoekers maar al te goed. Zij ontwikkelden een zonnebril die daglicht nabootst met zachtgroen licht. Dit wordt in het gezicht van de drager geschenen door kleine lampjes aan de binnenkant van de bril. Door de bril op strategische momenten te dragen kun je je lichaam langzaam laten wennen aan de veranderde tijdzone. De bril, die ‘Re-Timer’ wordt genoemd, werd gisteren officieel gelanceerd in Australië, en is nu voor iedereen verkrijgbaar.

Wetenschappers zeggen dat de bril de hinder van het reizen over lange afstanden kan tegengaan en ook effectief kan zijn voor mensen met insomnia (ernstige slaapproblemen) ,nachtdienst en zelfs voor tieners.

Langer uitslapen of eerder op?

“Het licht van de Re-Timer stimuleert het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze 24-uurse lichaamsklok“, aldus hoofdonderzoeker Leon Lack.”Met behulp van dit lichtapparaat kun je je lichaamsklok met kleine stapjes laten wennen aan een nieuwe tijdzone. Zo vermijd je een plotselinge verandering, en verminder je de symptomen van een jetlag.”

De bril werkt op batterijen en zal in Groot-Brittannië verkrijgbaar zijn voor £162. Hij is ontworpen om ook als zonnebril en als leesbril gedragen te worden. Mensen die graag eerder in slaap willen vallen en ook makkelijker op willen kunnen staan ’s ochtends zouden de bril in de ochtend 50 minuten lang moeten dragen, voor een periode van drie dagen. Mensen die juist langer willen uitslapen kunnen de bril het beste 50 minuten lang ’s avonds voor het naar bed gaan dragen om de lichaamsklok te vertragen.

Bron: Telegraph

1 REACTIE