Sporten beste methode tegen ouder worden

0
1470
conditie opbouwen

Sporten is misschien wel de beste methode om zo lang mogelijk jong te blijven. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Canadese McMaster universiteit. Sporten is misschien wel de beste methode om zo lang mogelijk jong te blijven. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Canadese McMaster universiteit. Daar hebben onderzoekers namelijk bewezen dat muizen die genoeg beweging krijgen minder snel oud worden.

Muizen

De muizen voor dit onderzoek waren genetisch gemanipuleerd om sneller oud te worden. Zo waren er slechts vijf maanden nodig om de effecten van het bewegen waar te nemen. De muizen werden opgedeeld in twee groepen. Eén groep muizen werd drie keer per week aangespoord om 45 minuten lang de tredmolen te gebruiken.

Na vijf maanden waren er duidelijk verschillen te zien tussen de muizen die gebruik maakten van de tredmolen. De muizen die niet gebruik maakten van de tredmolen waren slomer, minder vruchtbaar en begonnen hun haren te verliezen. De andere groep muizen waren daarentegen nog kerngezond.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie die de onderzoekers trekken uit het onderzoek is dat het regelmatig bewegen niet alleen helpt bij het het vertragen van het verouderingsproces maar ook bij het voorkomen van een vroegtijdige dood door gezondheidsproblemen.

Volgens de hoofd van het onderzoek, Mark Tarnopolsky, was het vooral verbazingwekkend dat de gezondheid van inwendige organen van de muizen zoals de milt en de lever werden beïnvloed door de muizen vaker en intensiever te laten bewegen. Zelfs de hersenen van de muizen bleken minder snel te krimpen. Door te blijven bewegen, ontstaan er minder mutaties in de cellen, waardoor deze gezonder blijven.

Tarnopolsky geeft aan dat deze resultaten ook van toepassing zijn op mensen. Het celcompartiment mitochondrion, die de cellen van energie voorziet, komen namelijk overeen.