Statisch haar: hoe kom je er aan en hoe kom je er af?

1
1021

Als het buiten vriest dat het kraakt is er bijna geen ontkomen aan: je haar wordt statisch en springt alle kanten op. Zeker met een muts op je hoofd is het helemaal feest. In de winter heb je vaak sneller last van statisch haar, omdat de luchtvochtigheid dan lager is en hierdoor blijft de elektriciteit gemakkelijker aan je haar plakken.

Als het buiten vriest dat het kraakt is er bijna geen ontkomen aan: je haar wordt statisch en springt alle kanten op. Zeker met een muts op je hoofd is het helemaal feest.

In de winter heb je vaak sneller last van statisch haar, omdat de luchtvochtigheid dan lager is en hierdoor blijft de elektriciteit gemakkelijker aan je haar plakken. Bovendien droogt door de koude en droge lucht in de winter je haar uit en dat is weer een goede voedingsbodem voor deze elektrische lading.

Nu weet je wat de oorzaak is van statisch haar. Maar hoe kom je er af? Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je haar niet uitdroogt. Dit kun je doen door je haar niet te vaak te wassen, vooral niet met shampoos die je haar sterk uitdrogen, en je haar zo min mogelijk te föhnen. Een crème of conditioner zorgt voor een vochtlaagje om je haren. Maar overdrijf het niet, van te veel verzorging wordt je haar weer vet en slap.

Zo voorkom je statisch haar

Voor iedereen geldt dat je het beste zo min mogelijk synthetische of wollen kleding kunt dragen, want deze materialen zorgen ervoor dat je haar gaat knisperen. Ook is het verstandig om niet te vaak je haren te kammen, want de kammende beweging zorgt voor wrijving. Vooral een metalen of plastic kam is niet aan te raden. Beter kun je een houten of nylon kam gebruiken. Nog beter is het om van tevoren wat haarlak op je kam of borstel te spuiten, zodat er een isolerend laagje op je haar ontstaat.

Ook als je een muts wilt dragen, kan haarspray uitkomst bieden. Spuit wat spray in je muts voordat je hem op je hoofd zet. Heb je geen haarlak maar wel handcrème bij de hand? Ook dit helpt. Verdeel wat crème over je handen en wacht tot het bijna is ingetrokken. Ga dan met je handen door je haar.

Verder is het verstandig om ervoor te zorgen dat je woonomgeving gezond is en niet te droog. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld wat waterbakjes aan de verwarming hangen of een luchtbevochtiger gebruiken. Dit is ook aan te raden voor op je werk.

1 REACTIE