Steeds meer 45-plus moeders met meerling

0
761

Steeds meer vrouwen boven de 45 jaar krijgen een meerling. Dat blijkt uit de cijfers van the Office of National Statistics. In tien jaar tijd is het aantal vrouwen boven de 45 jaar dat een tweeling of drieling kreeg vervijfvoudigd.

Steeds meer vrouwen boven de 45 jaar krijgen een meerling. Dat blijkt uit de cijfers van the Office of National Statistics.

In tien jaar tijd is het aantal vrouwen boven de 45 jaar dat een tweeling of drieling kreeg vervijfvoudigd. In 2009 brachten 156 vrouwen ouder dan 45 jaar een meerling op de wereld. In 1999 waren dit er slechts 29.

Deze stijging heeft te maken met het groeiende aantal IVF-behandelingen. Tegenwoordig stellen veel vrouwen het moederschap uit, totdat ze bijna de menopauze bereiken. Ze kunnen dan niet meer op een natuurlijke wijze zwanger worden.

De kans op een zwangerschap wordt steeds kleiner naar mate je ouder wordt. Maandelijks is de kans op een zwangerschap bij jonge vrouwen twintig procent. Op je 35e wordt dit gehalveerd en op je 38e is de kans op een zwangerschap maandelijks nog vijf procent. Omdat veel vrouwen boven de 45 jaar inmiddels onvruchtbaar zijn wordt de meerderheid van deze vrouwen zwanger door middel van eicellen van een andere vrouw.

Verschillende experts maken zich ernstig zorgen. IVF-baby’s worden vaak te vroeg geboren, waardoor ze op de intensive care terecht komen.

Donoreicellen zijn schaars in Engeland en onvruchtbare paren worden gedwongen om naar het buitenland te reizen. Cijfers suggereren dat jaarlijks wel 25.000 koppels naar het buitenland reizen voor een goedkopere vruchtbaarheidsbehandeling in Amerika, Spanje of Oost Europa. In deze landen is een behandeling vaak veel goedkoper, maar gaan dokters minder zuinig om met veiligheidsvoorschriften. Er worden vaak drie tot vier embryo’s tegelijkertijd geplaatst. In Engeland is het alleen mogelijk om maximaal twee embryo’s te plaatsen en moedigen ze koppels aan om er maar één te plaatsen.

Bron: Babyvandaag.nl