Nederlanders worden steeds nonchalanter met barbecueën. Tot juni 2011
zijn al bijna 50 mensen opgenomen met ernstige brandwonden na ongelukken met
brandbare vloeistoffen. De drie Nederlandse brandwondencentra hebben het gevoel
dat dit aantal stijgt.
Vandaag wordt daarom ook een campagne gestart om Nederlanders op te roepen de
barbecue alleen aan te steken met aanmaakblokjes.
Gebruik geen spiritus of brandgeld
Uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting blijkt dat één op de vijf mensen spiritus of brandgel (ook wel brandpasta genoemd)
gebruikt. De Brandwonden Stichting raadt het gebruik van deze middelen
stelligste af. Gebruik altijd aanmaakblokjes om de barbecue aan te maken!
Veiligheid kinderen
Meer dan de helft (54%) van de brandwonden ontstaat door het
aanraken van de barbecue of de kooltjes. Kinderen lopen per ongeluk tegen
de barbecue aan of de barbecue valt om en raakt iemand. Afstand
houden is dus van belang. De overige verbrandingen gebeuren vooral door vuur en
vlammen, waarbij het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak is.
De Brandwonden Stichting heeft een aantal veiligheidstips:
1. Plaats de barbecue
op een goede, stevige, vlakke ondergrond zodat hij niet kan omvallen.
2.
Gebruik
aanmaakblokjes en vooral géén spiritus of brandgel om te barbecue aan te
steken.
3.
Houd kinderen altijd minimaal
2 meter uit de buurt van de barbecue.
4.
Zet een emmer water
klaar bij de barbecue voor het blussen van personen en om eventuele brandwonden
te koelen (niet om vette barbecue of gas/elektrische barbecue te
blussen).
5.
Omdat de barbecue
gloeiend heet is na gebruik, moet je extra oppassen met opruimen. Laat de
barbecue, in geen geval, onbeheerd achter als er kinderen in de buurt zijn.
Houtskool blijft urenlang nagloeien, dus zorg ervoor dat alles goed dooft.
Gebruik, indien nodig, zand of water bij het doven.