Steeds meer mensen last van brandend maagzuur

0
745

Steeds meer mensen hebben last van brandend maagzuur (reflux). Het aantal mensen dat minimaal een keer per week last van brandend maagzuur heeft is in een decennium met 47 procent gestegen. Dat blijkt uit een Noors onderzoek. Aan het onderzoek namen bijna 30.000 mensen deel. In tien jaar tijd steeg de prevalentie van brandend maagzuursymptomen met 30 procent. Er is bij zowel mannen als vrouwen een stijging te zien in alle leeftijdsgroepen.

Steeds meer mensen hebben last van brandend maagzuur (reflux). Het aantal mensen dat minimaal een keer per week last van brandend maagzuur heeft is in een decennium met 47 procent gestegen. Dat blijkt uit een Noors onderzoek.

Aan het onderzoek namen bijna 30.000 mensen deel. In tien jaar tijd steeg de prevalentie van brandend maagzuursymptomen met 30 procent. Er is bij zowel mannen als vrouwen een stijging te zien in alle leeftijdsgroepen.

Het onderzoek bewijst niet dat het steeds meer nuttigen van vette maaltijden een oorzaak is van de stijging, maar het is wel bekend dat overgewicht en obesitas toenemen en een risicofactor is voor de aandoening. De onderzoekers wijzen erop dat een toename in brandend maagzuur waarschijnlijk kan leiden tot een toename in het aantal gevallen van slokdarmkanker.

Brandend maagzuur
In Nederland heeft 1 op de 5 mensen wekelijks last van brandend maagzuur. De één heeft meer last van klachten dan de ander. Bij brandend maagzuur loopt de maaginhoud terug naar de slokdarm. Hierbij ontstaat een brandend gevoel in de maag en vooral achter het borstbeen. Brandend maagzuur is met een aantal simpele tips vaak eenvoudig en snel op te lossen.

Hoe ontstaat brandend maagzuur?Ӭ
Brandend maagzuur ontstaat vaak doordat de kringspier tussen de maag en de slokdarm niet goed werkt. Dit komt meestal door een middenrifbreuk of een gaatje in het middenrif. Naarmate je ouder wordt neemt deze aandoening toe, omdat de spieren slapper worden. Ӭ

LevenstijlӬ
Ook levensstijl kan van invloed zijn op brandend maagzuur. Mensen die veel alcohol drinken, meer dan tien sigaretten per dag roken, te snel en vet eten of gespannen zijn, hebben sneller last van brandend maagzuur. Maar ook overgewicht is een groot risico voor brandend maagzuur. Overgewicht leidt namelijk tot meer druk op je buik, waardoor je maag omhoog geduwd wordt en het maagzuur gemakkelijker terug naar je slokdarm kan vloeien.ӬӬ

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?Ӭ
Indien je af en toe last hebt van brandend maagzuur kunnen de volgende tips een groot deel van de klachten voorkomen:

 • Eet niet te zwaar en te vet”¨
 • Eet liever kleine beetjes dan een grote maaltijd”¨
 • Vermijd sterk gekruide gerechten (sambal, pepers)”¨
 • Stop met roken en laat alcoholische en prikkelende dranken staan”¨
 • Slaap eventueel op twee kussens zodat je bovenlichaam hoger ligt”¨
 • Let goed op je houding, buk niet te vaak voorover maar buig je knieën”¨
 • Afvallen als er sprake is van overgewicht”¨
 • Eet niet vlak voor het slapen gaan”¨
 • Ga niet gelijk liggen na het eten”¨
 • Draag geen strakke kleding”¨
 • Niet bukken, maar door de knieën zakken. (Bron: Valtaf.nl)