Afvallen door stoppen met eten is ongezond

9
2217

Je hoort het wel eens, mensen die willen afvallen en zeggen dat ze een tijdje gaan ‘stoppen met eten’. Dat dit een slecht en ongezond plan is willen we graag aan je duidelijk maken.

Als je alleen water drinkt dan heeft je lichaam ongeveer twee dagen nodig om voedsel en opgeslagen glycogeen op te gebruiken. Je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je je zwak, slap en duizelig voelt. Je ervaart ook problemen met concentreren. Je verliest meestal vocht omdat je extra urine uitscheidt. Na twee dagen verlaat het lichaam zich vetreserves en spiermassa. Na drie dagen stopt het hongergevoel en krijg je een vieze adem. Dat komt door de ketonen die vrij komen als vet wordt verbrand zonder de aanwezigheid van glucose. Je voelt je ‘high’ door het vasten. De stofwisseling wordt langzamer om energie te besparen. Het vochtverlies samen met het verlies van mineralen waaronder natrium en kalium gaat verder. Als je blijft vasten krijgen je hart en nieren het moeilijk. Het voedseltekort wordt ook zichtbaar. Je tandvlees kan bijvoorbeeld gaan bloeden.

Geen mooi scenario. Een afrader dus. Als je wilt afvallen is het verstandig om goed op je voeding te letten en voldoende te bewegen. Basistips over afvallen vind je hier.

9 REACTIES

  1. hai
    ik wil afvallen en ik ben 15 jaar. maar ik weeg wel 81 kilo!
    Het probleem is ik stel het steeds uit en wil wel eens proberen om het eten wat ik heb gegeten weer uit te braken maar ik durf het niet. heeft iemand een goed dieet waar je snel van af valt ? ik weet dat ik te dik ben en ik schaam me ervoor.
    annoniem.

  2. hi, ik ben een meisje van 14 en ik ben niet te zwaar, maar zit wel tegen het randje aan. ik ben 1,75 lang en ik ben nu 66 kilo op mn zwaarst (vakantie; sporten stopt/veel minder) nu schaam ik me kapot als ik in mn bikini loop, ik probeer wel eens om ook alleen water te drinken, maar ik ga altijd wel weer eten. Nu probeer ik vol te houden om alleen gezonde dingen te eten en veel sporten. Ook eet ik alleen als mn maag knort, dus als ik ECHT honger heb.