Straling mobiele telefoons niet gevaarlijk

0
823

 

Er doen al jaren geruchten de ronde dat de elektromagnetische straling van mobieltjes slecht zou zijn voor je gezondheid. Vorige week vertelde de Amerikaanse zangeres Sheryl Crow nog aan de media dat haar hersentumor veroorzaakt zou zijn door haar telefoon.

De Noorse overheid stelde in 2010 een team van onderzoekers samen om na te gaan of deze straling inderdaad schadelijk is. Dit team kwam afgelopen week tot de conclusie dat de elektromagnetische straling geen kwaad kan.

Als de antenne van een mobiele telefoon een radiosignaal uitzendt, ontstaat er een elektromagnetisch veld, wat ook wel een radiofrequentie veld wordt genoemd. Overheden hebben een limiet ingesteld voor de sterkte van de straling. Een te hoge straling kan namelijk hitte veroorzaken, waardoor de cellen in het menselijk lichaam te heet worden. Echter, de limiet voor de sterkte van de straling ligt in Noorwegen 50 lager dan de sterkte waarop we onze cellen zouden beschadigen.

Gezondheidsklachten door straling

Het Norwegian Expert Committee, dat bestaat uit experts uit verschillende wetenschappelijke disciplines, vergeleek een groot aantal internationale onderzoeken naar de gezondheidsrisico’s van straling. Ze stelden vast dat er een groep mensen is die hun gezondheidsklachten toeschrijft aan straling, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de straling inderdaad verantwoordelijk is. De klachten van deze mensen lopen erg uiteen. Wel moeten de klachten van deze mensen serieus genomen worden volgens de onderzoekers. De patiënten hebben wel degelijk ‘echte’ gezondheidsproblemen, alleen komen die niet door het gebruik van hun mobiele telefoon. Volgens het team hoeft de Noorse overheid dan ook niet de limiet voor straling te veranderen.

De groep vond geen bewijs dat het stralingsveld rond mobiele telefoons het risico op kanker, mannelijke onvruchtbaarheid, schade aan de foetus of andere gezondheidsproblemen vergroot. Er zijn sinds de komst van de mobiele telefoon niet meer gevallen van nek- en hersentumoren geregistreerd.

Straling en warmte

Soms wordt na een lang telefoongesprek de huid rond het oor warm. Dit komt echter niet door straling, maar door de warmte van de batterij in de telefoon. Sommige telefoons hebben een straling die bijna aan de maximum toegestane waarden zit, maar zelfs dan is de hitte van het radiofrequente veld niet voelbaar.

Het onderzoeksteam zegt dat meer onderzoek niet nodig is, omdat de grote hoeveelheid onderzoeken die zij bestudeerden een duidelijke conclusie gaven: straling is niet schadelijk. De onderzoeken werden uitgevoerd op cellen en weefsel in laboratoria, en op zowel mensen als dieren. Daarnaast werden er bevolkingsonderzoeken gehouden en werd in verschillende landen het aantal kankergevallen geanalyseerd.

Het Noorse rapport heeft ook een Engelse samenvatting. Deze kan hier gelezen worden.