Stress af te lezen aan haar

2
4349

De mate van stress is af te lezen aan het haar. De haren van mensen vertellen niet alleen of een persoon veel stress heeft, maar vormen ook een sterke indicatie voor gezondheidsproblemen. De hoeveelheid van het stresshormoon cortisol kan al bepaald worden aan de hand van speeksel en urine.

De mate van stress is af te lezen aan het haar. De haren van mensen vertellen niet alleen of een persoon veel stress heeft, maar vormen ook een sterke indicatie voor gezondheidsproblemen.

De hoeveelheid van het stresshormoon cortisol kan al bepaald worden aan de hand van speeksel en urine. Toch zeggen deze methoden alleen iets over het moment van de meting. Daarom besloten onderzoekers van de University of Western Ontario een nieuwe manier te zoeken om stress te meten. De haren bleken hierbij succesvol te zijn.

De onderzoekers kunnen het stressniveau van zes maanden vaststellen. Een haar groeit gemiddeld een centimeter per maand. Wanneer je een haarmonster van zes centimeter neemt, kun je het stressniveau van zes maanden vaststellen.

In totaal namen 65 mannen deel aan het onderzoek. Deze mannen waren allemaal na een hartaanval beland in het Meir Medical Centre in Israël. Van deze groep en van een controlegroep werd een haarlok afgenomen.

In het onderzoek komt naar voren dat de haren van mensen niet alleen vertellen of een persoon veel stress heeft en hoe lang, maar ook dat ze een sterke indicatie voor gezondheidsproblemen vormen. De patiënten hadden namelijk allemaal drie maanden voor hun hartaanval meer cortisol in hun haar. (Bron: Nu.nl)

Het is belangrijk te realiseren dat een bepaalde mate van stress normaal en gezond is. Het helpt je bij de uitdagingen van het leven en het is een signaal van je lichaam dat je alert moet zijn. Echter in geval van teveel stress veroorzaakt dit vervelende lichamelijke en geestelijke klachten.

Healthylives besteedt veel aandacht aan het herkennen en minderen van stress. Lees hier wat stress is, hoe je stress herkent en hoe je stressbestendiger wordt.

2 REACTIES