Stress en depressie tijdens zwangerschap slecht voor baby

zwangerschap slapeloosheid

Wanneer je tijdens je zwangerschap depressief bent of (veel) stress hebt, dan is het zaak om daar snel wat aan te doen. Depressie en stress zijn namelijk slecht voor de ontwikkeling van je baby. Dit blijkt uit onderzoek bij zwangere vrouwen in London.

Bij het onderzoek kwam naar voren dat depressie en stress bij de moeder ervoor zorgt dat de baby een lager gewicht heeft bij de geboorte, een lager IQ heeft, een tragere ontwikkeling van het denkvermogen en meer stress dan de kinderen van vrouwen zonder stress of depressie. Stress en depressie is niet het enige wat schade toebrengt aan je baby. Ook wanneer je vaak een meningsverschil hebt met je partner is dit van invloed. Stress treft de placenta en de activiteit van het enzym dat voorkomt dat het stresshormoon cortisol de foetus bereikt.

Helaas komt stress en prenatale depressie vaak voor, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst een kwart van alle onderzochte zwangere vrouwen kampt met stress of depressie, terwijl evenveel vrouwen vaak een meningsverschil met de partner heeft. Hoewel een postnatale depressie een bekende aandoening is, komt de prenatale depressie vaker voor en berokkent minstens evenveel schade aan het kind.

Wat kun je doen om tegen stress?
Belangrijk is om te achterhalen waardoor je gestresst bent. Wanneer je zwanger bent is het niet vanzelfsprekend dat je hetzelfde dagschema kan aanhouden van de periode toen je nog niet zwanger was. Alles kost nu meer energie, pas daarom je leefritme aan. Vermijd stressvolle situaties zoals bijv. de ochtend- en avondspits.

Zorg dat je voldoende blijft bewegen. Beweging is goed tegen stress. Zo is zwemmen goed voor zwangere vrouwen; in het water heb je namelijk minder last van je buik. Yoga en ontspanningsoefeningen kunnen je ook prima helpen.

Je bent vatbaarder voor stress en depressie wanneer je moe bent. Voldoende rust en slaap is belangrijk. Ga daarom op tijd naar bed.

Je kunt de negatieve effecten van stress tijdens de zwangerschap daarnaast beperken door veel voeding met vitamine B te eten, als volkorenproducten, die verhogen het niveau van het antistresshormoon serotonine.

Lees 5 reacties

5 reacties

 • MG

  De klachten kunnen veelal beginnen met hoofdpijn en moeheid, overgaand in stress en depressiviteit.
  Mensen met een hoge gevoeligheid kunnen ziek worden van straling in huis.
  Men gaat naar de dokter, maar die kan niks vinden.
  Google op: electrostress.

 • Ikke

  Helaas kan ik mijn leven en zorgen niet ruilen met iemand 🙁

 • mamatobe

  wat heeft electrostress ermee te maken. oOh laat me raden, je kon niks verzinnen, sommige mensen. Het heeft gewoon met problemen te maken. Reallife issues noemen ze dat ook wel eens. Niks geen electrostress. Ik wou dat er groepen waren met alleen maar zwangere vrouwen waar je dan mee samen kan komen om je zorgen mee te delen, er is naar mijn idee teveel een taboe of pre-natale depressie. Men verwacht dat je de hele dag rondhuppelt met je buik. Heel erg jammer, want ik denk dat we zoveel aan elkaar kunnen hebben. Vaak worden problemen alleen al verlicht doordat je weet dat een ander het ook meemaakt of heeft meegemaakt.

 • maartje

  Mee eens MG. (electrostress)Sommige mensen geloven er niet of staan niet open voor bewustmakend nieuws. Dat is ze te raar. Ik vind dat heel menselijk.

 • fatima

  ik wil zwanger raken maar ik zit toevallig nu in een depressie en thuis met mijn nieuwe echtgenoot gaat het ook niet allemaal lekker men denkt als je pas trouwt gelijk gelukkig bent huisje boompje en beestje komt er aan nou het is niet altijd geweldig en daar zit ik mee ik heb geen vriendinnen en door de depresie vertrouw ik bijna niemand meer kzoek iemand die het zelfde meemaakt of ook depresie heeft om samen mee te delen zoals hierboven vermeld staat. ze heeft gelijk als je samen bent voel je je sterker worden en misschien kom je er zelfs wel overheen maar nu heb ik het idee niemand begrijpt mij!

Geef een reactie