Stress even slecht als roken tijdens de zwangerschap

4
739

 

Het hebben van stress tijdens de zwangerschap is even slecht als roken voor een ongeboren baby. Stond eerst nog roken op de eerste plaats van belangrijkste oorzaak voor een laag geboortegewicht, nu hebben stress en roken een gedeelde nummer één plek. Tot die slotsom is sociaal geneeskundige Tanja Vrijkotte van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gekomen. Vrijkotte deed onderzoek naar de ontwikkeling van duizenden kinderen uit Amsterdam.

Zwangere vrouwen met een stressvolle baan en met een werkweek van 32 uur hebben evenveel kans op een kind met een laag geboortegewicht dan rokende, zwangere vrouwen. Kinderen van hardwerkende en stressvolle moeders wegen gemiddeld 159 gram lichter bij de geboorte. Dit komt overeen met het roken van zes tot zeven sigaretten per dag tijdens de zwangerschap.

Te veel stress tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit hormoon komt in de placenta terecht en heeft invloed op de groei van de foetus.

Hoogleraar en gynaecoloog G. Bonsel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam adviseerde zwangere vrouwen vorige maand al om de eerste drie maanden van de zwangerschap maximaal 32 uur per week te werken , het liefst minder.

Ook al eerder schreven wij over het feit dat stress slecht is voor de ontwikkeling van je baby. Zo bleek uit een Engels onderzoek dat naast een tragere ontwikkeling van de foetus, er ook meer kans is op een kind met een lager IQ en met meer stress symptomen. Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om stress te verhelpen.

Hieronder een aantal anti-stress tips voor de aanstaande moeder:

-Pas tijdens je zwangerschap je leefritme aan. Accepteer dat veel dingen tijdens de zwangerschap meer energie kosten dan normaal.

– Zorg dat je voldoende blijft bewegen. Vooral zwemmen is goed voor zwangere vrouwen. Lees hier meer over sport en zwangerschap.

-Voldoende slaap en rust is belangrijk.

-Eet veel voeding met vitamine B en C. B-vitamines ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en hierdoor ook het prestatievermogen. Door vitamine C wordt het negatieve effect van stress op het immuunsysteem verminderd.

Bron: AD

4 REACTIES