Tai Chi is de perfecte training voor ouderen

0
900

 

Oudere mensen die regelmatig Tai Chi, de Chinese sport voor ‘lichaam en geest’, beoefenen zijn fysiek sterker en hebben minder last van een hoge bloeddruk.

Dit blijkt uit onderzoek van Polythenic University in Hong Kong. Zij concluderen dat de krijgskunst grote invloed heeft op de verbetering van de hartfunctie en het verhogen van de spierkracht. Volgens hen is dit dan ook de perfecte training voor ouderen.

Tijdens het onderzoek werden 65 senioren medisch onderzocht, 29 beoefenden wekelijks 90 minuten Tai Chi en de overige 36 hadden daar geen ervaring mee. Uit de resultaten bleek dat op bijna alle geteste vlakken (waaronder bloeddruk, vaatweerstand en het hart) de Tai Chi beoefenaars beter scoorden.

Tai Chi wordt wereldwijd steeds populairder. Het is een sport waarbij je langzaam weloverwogen bewegingen maakt die gebaseerd zijn op coördinatie en ontspanning . Hierdoor ontstaat een complete rust van lichaam en geest.

Belangrijke tips voor sportende senioren:

  • Wanneer je weinig adem binnen krijgt tijdens het sporten, stop dan direct.
  • Stop wanneer je pijn voelt in de hartstreek.
  • Maak altijd gebruik van een warming-up en cooling-down, hiermee voorkom je eventuele blessures.
  • Probeer blessuregevoelige sporten als voetbal, hardlopen en hockey te mijden. Herstellen van een blessure gaat langzamer op deze leeftijd.
  • Wanneer je nooit aan sport heb gedaan, bouw het langzaam op.
  • Neem vaker rustpauzes tijdens het sporten.

Bekijk ook:

Sporten op oudere leeftijd: heeft het zin?

Voordelen van oud worden

Fitness voor ouderen