Tatoeages brengen risico’s met zich mee. Naast besmette naalden en een onhygiënische werkwijze heeft een Amerikaans onderzoek recentelijk nóg een gevaar vastgesteld van het zetten van een onprofessionele tatoeage: besmette inkt.
Tatoeages zijn een populaire huidversiering. Er zijn in elke grote stad goede en minder goede shops waar je een tatoeage kan laten zetten. Niet elke zetter werkt even schoon en veilig, en je doet er dus verstandig aan een shop uit te zoeken die aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Naast besmette naalden en een onhygiënische werkwijze heeft een Amerikaans onderzoek recentelijk nóg een gevaar vastgesteld van het zetten van een onprofessionele tatoeage: besmette inkt.
In een onderzoek dat werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine werd melding gedaan van 19 huidinfecties in New York State die allemaal waren te herleiden naar dezelfde inkt. Er werd verder onderzoek gedaan, en er werden nog 32 verdachte huidaandoeningen in verband gebracht met vier merken tatoeage-inkt. Deze infecties bleken in het hele land voor te komen.
Infectie tatoeage-inkt
Het probleem kwam aan het licht toen een gezonde 20 jaar oude man een hardnekkige uitslag kreeg rond een nieuwe tatoeage. Een huidspecialist onderzocht de bacteriën uit de rode bultjes op zijn arm, en waarschuwde de Amerikaanse gezondheidsinspectie.
De ontsteking werd veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium chelonae. Deze bacterie bevindt zich graag in water. Mensen met een sterk immuunsysteem hebben er normaal gesproken geen last van. Bij het tatoeëren met besmette inkt wordt de bacterie echter direct onder de huid gespoten, waardoor er een aantal afweermechanismen van het lichaam worden overgeslagen. Als de bacterie zich eenmaal vestigt, moet hij met een antibioticakuur worden behandeld. Na een uitgebreid onderzoek bleek de bacterie van de besmette jongen te herleiden naar een potje grijze inkt. Om de grijze kleur te verkrijgen was zwarte inkt met water verdund. Dit water was hoogstwaarschijnlijk niet steriel, maar gewoon kraanwater.
Situatie Nederland
In Nederland wordt de inkt die gebruikt wordt in tatoeageshops streng gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit. Er wordt gekeken of de gebruikte kleurstoffen niet giftig zijn, en of er geen bacteriën in de inkt zitten. In de richtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid staan voorschriften waar tatoeageshops zich aan moeten houden. Als zij dit doen, krijgen ze van de GGD een vergunning. De tatoeage-industrie heeft ook zelf een organisatie opgericht die de shops in de gaten houdt: de Nederlandse Bond van Tatoeëerders. Shops en zetters kunnen zich hier vrijwillig aanmelden, maar moeten dan door een strenge keuring komen.
Je kan de tatoeage nog zo hygiënisch hebben laten zetten, als je hem niet goed verzorgt kan hij alsnog gaan ontsteken. Een ontsteking herken je aan een rode, gezwollen en warme huid, eventueel met open wondjes. Ga in dit geval naar je huisarts. Om een ontsteking te voorkomen kun je de tatoeage het beste niet aanraken in de periode dat hij nog heelt. Bij de meeste mensen is dit ongeveer een week. Ook kun je de tatoeage het beste wassen met milde zeep, en in het begin uit de zon houden.