Te dun schadelijker voor vruchtbaarheid dan te dik

0
1282

Vrouwen met ondergewicht hebben minder kans om zwanger te worden dan vrouwen met overgewicht. Tenminste, dat zeggen wetenschappers. Het is bekend dat ernstig ondergewicht de kans op een zwangerschap verkleint, als gevolg van een daling van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Vrouwen met ondergewicht hebben minder kans om zwanger te worden dan vrouwen met overgewicht. Tenminste, dat zeggen wetenschappers. Het is bekend dat ernstig ondergewicht de kans op een zwangerschap verkleint, als gevolg van een daling van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Wetenschappers wisten echter niet dat ondergewicht schadelijker is dan overgewicht voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Wetenschappers waarschuwen dan ook vrouwen die te mager zijn. Volgens onderzoeker Richard Sherbahn wordt er teveel aandacht besteed aan de gezondheidsrisico’s van overgewicht. Maar de gevaren van ondergewicht worden grotendeels genegeerd volgens hem.

Volgens Sherbahn zijn veel vrouwen zich er waarschijnlijk niet van bewust dat te dun zijn schadelijk is voor hun vruchtbaarheid. Hij laat weten dat vrouwen die zwanger proberen te raken -op natuurlijke wijze of met een IVF-behandeling- moeten streven naar een zo gezond mogelijk gewicht.

Charles Kingsland, een gynaecoloog van het Liverpool Women’s Hospital zegt in Daily Mail: ‘Voor sommige vrouwen is het zeer eenvoudig om zwanger te raken, maar voor anderen is het moeilijk en is het belangrijk om naar hun lichaamsgewicht te kijken.’

‘Er is geen twijfel dat wanneer je gewicht bij je lengte past, je een hogere kans hebt om zwanger te raken’, aldus Kingsland.

BMI berekenen

Wil jij weten of je op een gezond gewicht zit? Bereken hier je BMI in de BMI tool van Healthylives.

Na het invullen van je gewicht, lengte en leeftijd kun je met 1 druk op de knop zien wat je BMI waarde is en wat deze inhoudt. Daarnaast krijg je tips om je BMI waarde te verbeteren of op peil te houden.

Dit artikel is afkomstig van:

Babyvandaag

Wil je zwanger worden, ben je zwanger of heb je een baby jonger dan een jaar? Dan is babyvandaag.nl jouw bron voor praktische informatie in deze fantastische fase van je leven.