Teveel vrije tijd zorgt ook voor stress

0
1393

Dat het hebben van te weinig rust en vrije tijd stress kan veroorzaken is bekend. Maar wetenschappers beweren nu dat teveel vrije tijd ook voor stress kan zorgen, zo meldt Daily Mail. Nu de herfstvakantie ten einde is, begint het ‘gewone’ leven weer. Volgens de wetenschappers is dat maar goed ook. We worden er namelijk gelukkiger van.

Dat het hebben van te weinig rust en vrije tijd stress kan veroorzaken is bekend. Maar wetenschappers beweren nu dat teveel vrije tijd ook voor stress kan zorgen, zo meldt Daily Mail.

Nu de herfstvakantie ten einde is, begint het ‘gewone’ leven weer. Volgens de wetenschappers is dat maar goed ook. We worden er namelijk gelukkiger van.

Deskundigen van de Universiteit van Cincinnati in Ohio en de Baylor University in Texas vroegen 1329 tieners hoeveel vrije tijd ze hadden en hoe gelukkig ze waren. Degenen die vonden dat ze weinig vrije tijd hadden voelden zich vaak ongelukkig. Maar de tieners met genoeg vrije tijd verveelden zich en voelden zich ook niet gelukkig.

Volgens de onderzoekers is het de kunst om een balans te vinden tussen te veel vrije tijd en te weinig. ‘De gulden middenweg lijkt de sleutel naar geluk’, aldus de onderzoekers.

‘We leven nu in een maatschappij waarin tijd essentieel is. De perceptie van een gebrek aan tijd of tijdsdruk is gekoppeld aan lage niveaus van geluk. Tegelijkertijd heeft onze consumptiecultuur, gekenmerkt door materialisme en dwangmatig kopen, ook effect op het geluk van mensen’, laten de onderzoekers weten.

Het rapport concludeert: ‘Leven met een verstandige, evenwichtige hoeveelheid vrije tijd bevordert niet alleen je welzijn, maar het helpt ook de negatieve bijwerkingen die verband houden met het leven in een consumptiemaatschappij te verlichten.’