Tieners met slaaptekort later hoger risico op hartproblemen

0
851

Tieners die niet genoeg slaap krijgen lopen later in hun leven meer risico op hartziekten. Dit melden Canadese onderzoekers van de Hospital for Sick Children in Toronto. De onderzoekers bestudeerden 4000 jongeren en stelden vast dat degenen met de slechtste slaapkwaliteit (een derde van de groep) vaker last hadden van overgewicht, een ongezonde bloeddruk of een te hoog cholesterol. De kwaliteit van slaap was volgens de onderzoekers slecht als de tieners moeite hadden met in slaap vallen of ’s nachts weer wakker werden. Ook onrustige slaap en nachtmerries droegen bij aan een slechte kwaliteit van de nachtrust.

Hoewel de bevindingen wel een verband aantonen tussen slecht slapen en hartproblemen kan er nog niet worden geconcludeerd dat de gebrekkige slaap ook de oorzaak is. Het kan ook zijn dat slecht slapen een symptoom is van een ander gezondheidsprobleem dat tot hartziekten leidt. Wel is bekend dat mensen die slecht slapen doorgaans ook minder bewegen, meer voor de tv zitten en een slechter voedingspatroon hebben dan mensen die wel voldoende slapen. Dit gold ook voor de slapeloze tieners. Maar zelfs als de onderzoekers rekening hielden met deze factoren, die allemaal bijdragen aan een slechtere hartconditie, bleef de conclusie dat slecht slapen verband hield met een hoger risico op hartproblemen.

Slapen voor een gezonder hart

“Als mensen denken aan risico’s voor het hart, denken ze meestal niet aan slaap” zegt onderzoeker Brian C. McCrindle. “Deze bevindingen geven aan dat slaap ook één van de risicofactoren is waar mensen aan moeten denken.”

In het onderzoek, dat wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Canadian Medical Association Journal, werden 4.100 tieners geïnterviewd over hun slaapgedrag. Alle tieners waren gezond, maar de groep die het slechtst sliep had signalen dat ze in hun toekomst last zouden krijgen van hun hart. 48 procent van hen had overgewicht, een ongezonde bloeddruk of een te hoog cholesterol. Van de andere tieners had slechts 39 procent hier last van. Deze bevindingen zijn zorgwekkend volgens McCrindle, omdat de risicofactoren niet overgaan naarmate de tieners opgroeien, maar hun gezondheid ook zullen beïnvloeden als ze volwassen zijn. Ook diabetes werd in eerder onderzoek in verband gebracht met slaapgebrek.

Oorzaken verband slaapgebrek en hartproblemen

Eén van de theorieën is dat te weinig slaap een negatief effect heeft op bepaalde hormonen die de eetlust in goede banen leiden en de vetverbranding beïnvloeden. Mensen die ’s avonds laat nog wakker zijn hebben bovendien meer tijd om te snacken, en minder energie om de volgende dag door middel van lichaamsbeweging de calorieën weer te verbranden.

Verschillende onderzoeken suggereren dat de helft van de tieners doordeweeks minder dan 7 uur slaap per nacht krijgt. Volgens de Canadese onderzoekers is 9 uur slaap per nacht veel beter. Ze benadrukken dat je slaap niet in kan halen, en dat uitslapen in het weekend het risico op hartproblemen dus niet vermindert. “Ouders zouden prikkels zoals de tv, computers en mobiele telefoons uit de slaapkamer moeten halen” adviseert McCrindle. Ook het minderen van drankjes met cafeïne kan helpen. Volgens de onderzoekers zijn energiedrankjes grote boosdoeners als het gaat om slaapproblemen bij tieners.

bron: Dailymail