Tijd voor een krachtkwartiertje

0
1869
Manieren van trainen

De zomervakantie is voor veel mensen weer achter de rug. Een paar heerlijke vrije weken waarin je hebt genoten van het mooie weer, ontspanning, lekker eten en een koud drankje op het terras. De zomervakantie is voor veel mensen weer achter de rug. Een paar heerlijke vrije weken waarin je hebt genoten van het mooie weer, ontspanning, lekker eten en een koud drankje op het terras.Kortom, je hebt weer energie opgedaan om een frisse herstart te maken met je gewone dagelijkse leven!

Voor sommige geldt dat er letterlijk iets te veel energie is opgedaan (lees in gegaan) en daardoor zijn er een paar kilo’s bijgekomen. Tijd dus voor een krachtkwartiertje!

Voordelen van krachttraining

 • Krachttraining vergroot de spiermassa. Spieren vragen ook in rust energie en daarmee neemt de rustverbranding toe. Met cardiotraining is dit effect veel kleiner.
 • Krachttraining verandert je figuur. Je komt letterlijk wat strakker in je vel te zitten.
 • Krachttraining hoeft niet lang en kan ook thuis. Een kwartier aan de dumbells (gewichten) hangen kan al genoeg zijn.
 • Krachttraining heeft effect op de bloedwaardes. Zo is bekend dat de suikerspiegel, het cholesterol en de vetwaardes positief worden beïnvloed. Dit effect is bij cardiotraining kleiner.
 • Krachttraining geeft je een ‘boost-gevoel’. Een effectieve krachttraining kan je al snel een voldaan en prettig gevoel geven.

Tips tijdens de krachttraining

 • Schaf een paar losse gewichten aan voor thuis dan hoef je niet telkens naar de sportschool af te reizen.
 • Krachttraining is blessuregevoelig! Een goede uitvoering en techniek is de basis. Vraag bij twijfel advies bij een fitnessinstructeur, coach of (personal) trainer. Tevens kun je dan samen afstemmen wat voor soort oefeningen je kan doen.
 • Zorg voor regelmaat, 3-4 x per week, 15-20 minuten. Neem tussendoor een rustdag.
 • Train met losse gewichten (dumbells). Het zorgt ervoor dat je meer spieren activeert.
 • Train spieren in keten. Dus in een oefening een aaneenschakeling van spieren activeren. Het heeft voor 9 van de 10 mensen geen zin om een spier geïsoleerd te trainen. Daarnaast zorgt de ketenoefening voor een cardioprikkel omdat er veel spieren om zuurstof vragen.
 • Zorg voor voldoende weerstand/gewicht. Houd het maximale aantal herhalingen op 15. De laatste 3 herhalingen (dus vanaf de 12e herhaling) moeten net goed haalbaar zijn.
 • Doe 5-6 oefeningen in circuitvorm en maak 3 rondes. Zorg voor weinig rust tussen de oefeningen 30-45 seconden.

Met krachttraining alleen zal je er niet komen, ook je bewegen op de dag zelf moet voldoende zijn, dat is 30-45 minuten per dag. Krachttraining maakt cardiotraining dus niet overbodig. Cardiotraining zorgt er namelijk voor dat de motor blijft draaien en de verbranding op gang blijft. De krachttraining zorgt er vervolgens voor dat ook in rust de verbranding doorgaat.  Gegarandeerd resultaat in een paar maanden.

Veel succes!
Auteur: Johan Horst

Johan is naast fysiotherapeut ook eigenaar van ProMoving. Een jong en enthousiast bedrijf dat zich toelegt op het verbeteren van gezondheid en het behouden van een goede gezondheid. Kijk voor meer informatie op: www.promoving-changingyourlifestyle.nl

Promoving changing your lifestyle

ProMoving Changing your Lifestyle
Huizermaatweg 400
1276 LL Huizen
06-52384903