Tijd voor winterkost! 4 winterse recepten

1
1016

 

Nu heel Nederland langzaam wit kleurt, is de échte winter begonnen. En dus gaan we massaal aan de winterkost.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) meldt dat de winterkost deze week de schappen uit vliegt. ‘Hoe kouder het is, hoe meer men traditionele winterkost gaat eten.

Healthylives ging op zoek naar een aantal heerlijke Hollandse winterkostrecepten.

Andijvie stampot met korkante kip

Hoofdgerecht: 4 personen

30 min.

Ingrediënten

1,5 kg kruimige aardappelen, geschild

75 g cornflakes

400 g kipfilet, in plakjes

1 ei, losgeklopt

2 el zonnebloemolie

200 ml melk

600 g andijvie, in reepjes

8 zongedroogde tomaten (op olie), fijngesneden

Bereidingswijze

Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar. Strooi de cornflakes op een bord en verkruimel ze met de handen grof. Bestrooi de plakjes kipfilet met zout en peper. Haal ze door het ei en vervolgens door de cornflakes. Verhit in een koekenpan de olie en bak de kip in 6 min. goudbruin en gaar.

Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur en voeg de melk toe. Stamp tot een smeuïge puree. Schep er de andijvie met de tomaatjes en zout en peper naar smaak door. Schep de stamppot op 4 borden en leg er de krokante kip op. Dit recept is afkomstig van Vrouwonline.nl

Zuurkool schotel met lamsvlees in de oven

Hoofdgerecht: 2 personen

Energiewaarde: 320 kcal per persoonӬ Ӭ

Ingrediënten

1 liter ovenschaal

150 ml melk

5 gram margarine

100gram lamsreepjes

1 eetlepel creme fraiche

3 eetlepels blanke rozijnen

1 zakje aardappelpuree

2 eetlepels paneermeel

100gram worteltjes geschrapt in dunne plakjes

1pond zuurkool

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225 graden.ӬӬVerhit de margarine in de koekenpan en bak het vlees 3 minuten.ӬVoeg de worteltjes toe en laat ze 3 minuten mee bakken.ӬӬMaak de aardappelpuree zoals op het pakje staat.ӬHaal het vlees mengsel van het vuur en voeg de creme fraiche toe.ӬӬDoe de zuurkool in een kom en voeg de rozijnen door de zuurkool.ӬӬVerdeel het vleesmengsel over de bodem van de ovenschaal,en schep daar op de zuurkool.ӬӬVerdeel de aardappelpuree erover en strijk de bovenkant glad.Ӭ Bak de schotel in het midden van de oven in 15 minuten gaar.ӬӬVoor een korstje 2 a 3 minuten voor de tijd de bovenkant met paneermeel bestrooien.ӬӬ

Boerenkool met gehaktballetjes

Hoofdgerecht: 4 personen

30 min.

Ingrediënten

1,5 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken

500 g boerenkool (koelvers)

3 el olijfolie

300 g (runder)gehaktballetjes

125 g gerookte spekreepjes

1 ui, gesnipperd

1 rode paprika, in blokjes

125 ml rundvleesbouillon (van tablet)

Bereidingswijze

Kook in water met zout de aardappelen in 20 min. gaar. Voeg na 10 min. de boerenkool toe. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 10 min. gaar. Verhit in een 2e koekenpan 1 el olijfolie. Bak de spekreepjes uit. Bak de ui en paprika 4 min. mee. Schenk de bouillon bij de gehaktballetjes. Roer de aanbaksel met een spatel los. Kook de jus 1-2 min. in.

Giet de aardappelen en boerenkool af. Stamp ze met voldoende kookvocht tot een smeuïge stamppot. Schep er de spekjes met de ui en paprika en peper naar smaak door. Verdeel de boerenkool met de gehaktballetjes over 4 borden. Serveer de jus in een kuiltje. Dit recept is afkomstig van Vrouwonline.nl

Boerenkool met lasagne

Hoofdgerecht: 4 personen

30 min.

Ingrediënten

4 eetlepels boter

1/2 pak lasagnebladen (naturel)

500 ml melk

1 doosje mix voor tagliatelle roomsaus

100 g geraspte belegen kaas

600 gram boerenkool

450 gram shoarmavlees

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 200°C voor. Bak het shoarmavlees in 5 minuten bruin. Schep het vlees uit de pan en verhit de rest van de boter. Bak hierin de boerenkool 5 minuten. Voeg eventueel wat zout en peper toe.

Gebruik voor het bereiden van de saus melk in plaats van water, volg verder de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schep in een schaal een laagje saus en vervolgens een laagje lasagnebladen. Daarna een laagje boerenkool en een laagje shoarmavlees. Ga door tot de schaal vol is en eindig met een laagje saus. Strooi tot slot wat geraspte kaas erover. Zet de schaal 30 min. In de oven.

Eet smakelijk!