Tips om gezond te barbecueën. Met het warme weer in aantocht krijgt iedereen weer zin om te barbecueën. Barbecueën is lekker maar is ook vaak calorierijk. Dit zit ‘m met name in het soort vlees dat we voor de barbecue gebruiken en de vette sausjes voor erbij. Toch kan barbecuën ook gezond zijn.
Met het warme weer in aantocht krijgt iedereen weer zin om te barbecueën. Barbecueën
is lekker maar is ook vaak calorierijk. Dit zit ‘m met name in het soort vlees
dat we voor de barbecue gebruiken en de vette sausjes voor erbij. Toch kan barbecuën ook gezond zijn.
Tips voor een meer gezonde barbecue:
– Neem sausjes op
yoghurtbasis
– Eet meer salade dan
vlees
– Probeer ook eens een
mager visje ipv vlees.
– Als je vlees wil
eten, neem dan mager vlees, zoals kip
– Neem volkoren-, of
meergranen stokbrood ipv wit stokboord. In witbrood zitten beduidend minder
voedingsvezels.
– Probeer eens wat
fruit te roosteren: Ananas op een stokje, of aardbeien en peer in folie
– Eet geen verbrand vlees
Daarnaast is het van belang dat je ook voorzicht bent met het eten zelf.
Tips voor het gezond bereiden van eten op de barbecue:
– Haal vlees en vis zo
kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast
– Zorg dat rauw vlees
en rauwe vis niet met elkaar in aanraking komen, en ook niet met bereid of
bereide vies
– Gebruik aparte
schalen en bestek en pak niks met je handen aan.
– Maak het rooster
grondig schoon voor je begint.
– Zorg dat het eten op
de barbecue niet in contact komt met de vlammen
– Gebruik geen hout of
petroleum, maar aanmaakblokjes of brandgel voor het aanmaken van de barbecue, deze stoffen zorgen niet voor
schadelijke stoffen.
Bron: Gezondheidsnet.be