Tips voor meer mindfulness in je dagelijks leven

0
895

Boeddhisten weten het al eeuwenlang maar nu toont onderzoek het ook aan: mindfulness meditatie (stilzitten, je dagelijkse gedachtestroom loslaten en trainen van je aandacht) maakt gelukkig en gezond. Bij mensen die mediteren zien we een duurzame verandering in de hersenen, namelijk een verminderde werking van de amygdala en meer activiteit in de linker frontale hersenschors.

Boeddhisten weten het al eeuwenlang maar nu toont onderzoek het ook aan: mindfulness meditatie (stilzitten, je dagelijkse gedachtestroom loslaten en trainen van je aandacht) maakt gelukkig en gezond.

Bij mensen die mediteren zien we een duurzame verandering in de hersenen, namelijk een verminderde werking van de amygdala en meer activiteit in de linker frontale hersenschors. Dit betekent een verschuiving van negatieve naar meer positieve emoties, wat de innerlijke rust, plezier en tevredenheid verklaart die mensen ervaren als zij mediteren.

Hiermee kunnen we een tegenwicht vormen voor ons jachtige bestaan. Je kunt je beter ontspannen. Je kunt je grenzen beter aangeven waardoor je je makkelijker tot anderen verhoudt. Ook kun je gevoelens van somberheid en stress beter hanteren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die ooit depressief zijn geweest een nieuwe depressie kunnen voorkomen met mindfulness meditatie.

Maar dit is niet het enige. Ook de fysieke gezondheid profiteert van meditatie. Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat mensen die een mindfulness training volgen minder bevattelijk zijn voor griep. Zij produceren meer antistoffen bij een griepaanval wat betekent dat zij een sterker immuunsysteem hebben ontwikkeld.

Tips voor meer mindfulness
Het blijkt echter nog best lastig te zijn om dagelijks te mediteren. Mensen raken vaak ontmoedigd door hun afleidende gedachten, of ze vinden het gewoon moeilijk om vol te houden. De volgende tips kunnen je helpen aan je dagelijkse dosis mindfulness:

  • Doe een 3-minuten oefening (klik voor de podcast). Hoewel goeroes anders zullen beweren is het echt niet nodig om elke dag een heel uur stil te zitten. Met een kwartier kom je al een heel eind, en zelfs 3 minuten kunnen je helpen om even gas terug te nemen en bewust bij jezelf stil te staan. Ideaal voor op het werk.
  • Heb aandacht voor het alledaagse. Je kunt op ieder moment mindful bezig zijn: Fiets een nieuwe route naar je werk en neem alles bewust in je op, voel jezelf zitten op de fiets, kijk om je heen, snuif de ochtendlucht naar binnen. Of: Eet met aandacht, douche met aandacht et cetera.
  • Doe het eens heel rustig aan, vertraag letterlijk een beetje. Je zult zien dat je bewuster wordt van je handelingen als je het even langzaamaan doet.
  • Unplug jezelf: zet je laptop uit, leg je mobiele telefoon weg. Lees een boek of geef de volle aandacht aan diegene met wie je bent. Plan iedere week meerdere van dit soort momenten.

Daarnaast blijft een uitgebreidere mindfulness training en dagelijkse meditatie natuurlijk een heel goed idee.

Je kunt meer lezen over mindfulness op Mentaal Vitaal.

Auteur: Linda Bolier

Linda Bolier is als psycholoog en projectleider verbonden aan het Trimbos-instituut en medeauteur van het boek Mental fitness – verbeter je mentale conditie. Zij is betrokken bij de ontwikkeling van en het onderzoek naar online therapie ter bevordering van mentale gezondheid en geluk.

Lees ook:

Stress verlagen door mindfulness

Ademhaling: basis van ontspanning

Mediteren: weg met stress