Tv op achtergrond schadelijk voor kind

1
919

Nieuw onderzoek toont aan dat een televisie die slechts op de achtergrond aanstaat al schadelijk kan zijn voor jonge kinderen. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Nieuw onderzoek toont aan dat een televisie die slechts op de achtergrond aanstaat al schadelijk kan zijn voor jonge kinderen. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Tv kijken

In totaal werden 1.500 huishouden bestudeerd. Volgens de onderzoekers worden kinderen vaker blootgesteld aan de televisie dan ouders vaak denken. Experts waarschuwen over de zorgwekkende hoeveelheid blootstelling. “Toen we de aantallen zagen waren we geschokt. De enorme hoeveelheid is zorgwekkend,” zegt onderzoeker Jessica Taylor Piotrowsk van de Universiteit van Amsterdam.

Volgens de studie worden kinderen jonger dan 8 jaar bijna vier uur per dag blootgesteld aan de televisie die op de achtergrond aanstaat. Bij kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 2 jaar ligt dit aantal nog hoger: gemiddeld 6 uur per dag.

Verschillende geluiden

Volgens experts leiden de geluiden van de televisie kinderen af als ze aan het spelen zijn. “Kinderen kunnen hun vaardigheden onvoldoende ontwikkelen als de televisie hen steeds onderbreekt.” Verschillende experimenten tonen aan dat kinderen die in ruimtes spelen waar de televisie op de achtergrond aanstaat, minder tijd doorbrengen met één spelletje dan wanneer de televisie uitstaat. Ze verschuiven sneller hun aandacht van de ene activiteit naar de andere.

Ook de experts die niet betrokken zijn bij het onderzoek zijn het erover eens dat de bevindingen alarmerend zijn. Kinderarts Roya Samuels van het Cohen Children’s Medical Center zegt: “Hoe meer de televisie aanstaat, zelfs op de achtergrond, hoe groter het risico op een verhoogde afleidbaarheid bij kinderen. De vraag is echter of dit een factor is die bijdraagt aan de toename van ADHD-diagnoses.”

Kinderen en televisie kijken

Vorig jaar toonde een onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen aan dat kinderen van ouders die veel tv keken slechtere onderwijsprestaties behaalden en een minder hoog onderwijsniveau bereikten dan kinderen van ouders die minder tv keken. Hierbij ging het om ouders die meer dan 2 tot 3 uur per dag vooral naar amusementsprogramma’s keken. Kinderen aan wie veel werd voorgelezen en die werden gestimuleerd tot lezen behaalden juist betere resultaten, ook op de lange termijn.

Bron: artikel – WebMD

1 REACTIE