Vakantie zorgt vaak voor ongezonde stress

1
597

 

Ongemakken, sociale druk en aanpassingsproblemen zorgen bij veel
vakantiegangers voor ongezonde stress. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau HanzeConnect.

Vakantie is een sociale verplichting. We moeten weg, liefst ver, en als we daar zijn moeten we van alles doen. Terwijl niet iedereen geschapen is voor bungeejumpen in de tropen, aldus professor Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welzijn aan de Universiteit van Tilburg.

Ruim 39 procent van de Friezen voelt druk om hun vakanties van hun directe omgeving om de vakantie steeds specialer en exotischer te maken. Maar liefst 40 procent geeft aan dat veel Friezen meegaan in overdreven vakantietrends die vanuit de rest van Nederland komen overwaaien. Dit blijkt uit onderzoek van HanzeConnect.

 

Helaas blijft dit niet zonder gevolgen voor de gezondheid. Van de Friezen
geeft 43 procent aan dat een vakantie voor hen ook de nodige stress
oplevert. Voor meer dan de helft is het ontspannen gevoel snel verdwenen bij
thuiskomst. Professor Vingerhoets zegt: “Veel mensen zijn, door alle
spanningen en ongemakken, na hun vakantie vermoeider dan toen ze weggingen.”


Hoe voorkom je ongezonde stress op vakantie?

Gebruik je gezonde verstand is het credo. Je stopt veel tijd, geld en moeite in je vakantie. Het is daarom belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken bij het boeken van je vakantie én wanneer je eenmaal op vakantie bent. Vakantie is bedoeld om bij te tanken. Dat betekent niet dat je 14 dagen bij het zwembad moet gaan liggen, doe alles met beleid. Bepaal je eigen programma en je eigen tempo. Relativeer en gebruik je gezonde verstand en je zal zien dat je meer zal genieten van je welverdiende vakantie. Je komt meer ontspannen en uitgerust terug van vakantie en kan er weer flink tegenaan!

Bron: De Telegraaf

1 REACTIE

  1. Nou, we MOETEN niet weg maar de wereld is lekker klein geworden en je ben t bijna overal in 24 uur. Thailand, Indonesie, Canada of Australië, noem het en we zijn er geweest.
    We gaan altijd heel ontspannen op reis en rusten een paar weken lekker uit. De rest van het jaar zitten we in het koude, bemoeizuchtige Nederland met al die betuttelende regeltjes, dáár wordt je gestressed van. Doe alles lekker rustig aan en geniet van alles wat er op je pad komt. Maak kennis met de lokale bevolking en je zal zien dat het allemaal best mooi kan zijn. Hoe bekrompen zijn de westerlingen ga je je afvragen als je weer terug bent…. Maak je niet zo druk joh !
    Het is makkelijker leven als je ‘even’ weg bent geweest uit het gejaagde westen….

    Fijne vakantie allemaal !