Veel fruit en volkorenproducten geeft hogere kans op zwangerschap bij ivf

0
842

Vrouwen die veel fruit en volkorenproducten eten hebben meer kans op een zwangerschap bij ivf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC. Promovendus John Twigt onderzocht de invloed van voeding op het verloop van de vruchtbaarheidsbehandeling, en dan met name de voeding van de vrouw.

Vrouwen die veel fruit en volkorenproducten eten hebben meer kans op een zwangerschap bij ivf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.

Promovendus John Twigt onderzocht de invloed van voeding op het verloop van de vruchtbaarheidsbehandeling, en dan met name de voeding van de vrouw. Hij ontdekte dat de kans om met ivf zwanger te worden met 60% omhoog kan door veel fruit en volkorenproducten te eten.

Eerder onderzoek toonde al aan dat leefstijlfactoren van invloed kunnen zijn op de vruchtbaarheid. Maar het was niet duidelijk in hoeverre de voeding invloed heeft op vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals ivf.

Dieet

Twigt: “Een slecht dieet hangt samen met een verkeerde balans tussen zuurstofradicalen en anti-oxidanten. Dat heeft een negatieve invloed op de eicel zelf, en mogelijk dus ook het embryo en vervolgens de zwangerschap. Daarnaast zorgt een slecht dieet van de moeder ook voor een tekort aan voedingsstoffen in de baarmoeder en dus voor het embryo.”

Twigt laat weten dat voeding de hoeveelheid geproduceerd hormoon na de ivf-behandeling beïnvloed. Goede voeding hangt samen met de productie van minder hormoon. Hoge concentraties hormoon hebben een negatieve invloed op het baarmoederslijmvlies, waardoor het embryo minder makkelijk implanteert en een zwangerschap dus niet tot stand komt.

Bron: artikel – ErasmusMC