Veel stress maakt je dik

1
849

 

Weinig mensen leiden tegenwoordig een stressvrij leven. Het start met de druk om erbij te horen op school, te slagen voor examens, leningen af te betalen en je carrière te lanceren.

Stress heeft zeker effect op elk systeem in je lichaam. Het veroorzaakt niet alleen angsten, depressies, posttraumatische stress, maar kan ook metabolische syndromen veroorzaken als obesitas.

Kettingreactie
Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het gen dat verantwoordelijk is voor gevoelens van angst geactiveerd wordt wanneer we gestrest zijn. Daarop ontstaat een kettingreactie waardoor we zin krijgen in uitzonderlijk vet of bijzonder zoet eten.

Volgens de onderzoekers toont hun studie aan waarom overgewicht zo’n belangrijk item is in deze gestreste maatschappij. “In feite maakt stress ons dik,” concludeert onderzoeker Alon Chen. Door gevoelens van angst ontstaat stress en daardoor ontstaat een verlangen naar eten. Door te eten, met name zoetigheid en vette happen, proberen we die angst weg te nemen.

Stress
En dat zorgt voor problemen. “Stress beïnvloedt zeker elk systeem in het lichaam. Het veroorzaakt niet alleen angst, depressie en een posttraumatische stresssyndroom, maar beïnvloedt ook een metabool syndroom zoals overgewicht.”

Angstgen
De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten met muizen. Ze ontdekten dat het angstgen Ucn3 vrijkomt zodra wij in een gestreste situatie terecht komen. Dit stofje zorgt voor gevoelens van angst. Daarop lieten ze dit stofje vrij in muizen. Vanaf dat moment aten de muizen meer suiker en vetzuren.

Het is voor het eerst dat wetenschappers de link tussen stress en eten heel nauwkeurig kunnen verklaren. Het vermoeden dat er een link was, bestond al langer. Dat één gen een hele kettingreactie op gang brengt, is echter nieuw. De onderzoekers hopen dat hun studie leidt tot een medicijn dat stress vermindert en zo aandoeningen zoals diabetes, overgewicht en hartziekten kan voorkomen.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.

1 REACTIE