Met mooi weer is het heerlijk om buiten te eten. Want wat is fijner dan op een mooie zomeravond samen met familie of vrienden te genieten van een barbecue?
Met mooi weer is het heerlijk om buiten te eten. Want wat is fijner dan op een mooie zomeravond samen met familie of vrienden te genieten van een barbecue?
Toch is koken in de buitenlucht is niet zonder risico’s. Jaarlijks raken ongeveer 170 mensen gewond tijdens het barbecueën. Dat blijkt uit een onderzoek van Consument en Veiligheid. De meeste mensen belanden op de spoedeisende hulp met brandwonden. Vaak gebeuren de ongelukken door het gebruik van benzine, petroleum en spiritus.”¨”¨
Met een aantal tips zorg jij voor een gezonde en veilige barbecue-avond!
Veilig barbecueën
1. Stabiliteit is van belangӬӬ
Kijk bij de aankoop van een barbecue of hij stevig op zijn poten staat. Tijdens het barbecueën moet de barbecue op een stevige ondergrond staan. Zorg dat de barbecue op een tafel staat en niet op de grond. Staat de barbecue ver weg van een tent, bomen en/of houten hekjes?”¨”¨”¨”¨
2. Pas op voor wind
ӬӬZorg dat de barbecue op een windvrije plek staat. De barbecue kan zo niet omvallen en de vonken waaien niet over. Blaas ook niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg.ӬӬ
3. Geen spiritus, petroleum en benzineӬӬ
Gebruik nooit spiritus, petroleum en benzine om de barbecue aan te steken. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof zijn speciaal geschikt voor de barbecue.ӬӬ
4. Draag katoenen kleding
”¨”¨Let op je kleding tijdens het barbecueën. Draag bij voorkeur kleding van katoen.”¨”¨
5. Verplaats de barbecue nietӬӬ
Verplaats nooit een warme barbecue. Wil je de barbecue verschuiven? Zorg dan dat het vuur helemaal gedoofd is.ӬӬ
Gezond barbecueën
1. Neem sausjes op yoghurtbasis.
2. Eet meer salade dan vlees.
3. Wissel vlees af met vis. En kies voor mager vlees, zoals kip.
4. Neem meergranen of volkoren stokbrood in plaats van een wit stokbrood. In witbrood zitten beduidend minder voedingsvezels.
5. Leg ook eens wat fruit op de barbecue. Ananas op een stokje, of aardbeien en peer in folie.
6. Eet geen vlees dat verbrand is.
7. Laat vlees en vis zo lang mogelijk in de koelkast liggen.
8. Zorg dat rauw vlees en rauwe vis niet met elkaar in aanraking komen, en ook niet met bereid vlees of bereide vis.
9. Gebruik aparte schalen en bestek en pak niks met je handen aan.
10. Maak het rooster grondig schoon voor je begint.
11. Zorg dat het eten op de barbecue niet in contact komt met de vlammen.
12. Gebruik geen hout of petroleum, maar aanmaakblokjes of brandgel voor het aanmaken van de barbecue.
Eet smakelijk!