Hoog verloop bij abonnementhouders van sportscholen en fitness centers

3
1214

In Nederland zijn ruim twee miljoen mensen lid van een sportschool of fitnesscenter. Dat zijn op zich mooie cijfers, echter van de abonnementshouders/leden haakt 30% tot 50% af binnen het jaar. Het verloop is dus enorm hoog.

In Nederland zijn ruim twee miljoen mensen lid van een sportschool of fitness center. Dat zijn op zich mooie cijfers, echter van de abonnementshouders/leden haakt 30% tot 50% af binnen het jaar. Het verloop is dus enorm hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Kassa.

De vraag is waarom zoveel abonnementshouders binnen afzienbare tijd afhaken. Economen Kirsten Rohde en Bas Karreman van de Erasmus Universiteit in Rotterdam stellen dat er een verband is met herhaaldelijk uitstelgedrag. ‘Het gebeurt niet zelden dat wanneer iemand goede voornemens heeft als ’volgende week ga ik naar de sportschool’ de persoon in kwestie de week erop hetzelfde voornemen heeft. Zo wordt de gang naar de sportschool herhaaldelijk uitgesteld.

Door een jaar- of maandabonnement in plaats van een tienrittenkaart te kopen voor de sportschool, denken mensen zichzelf te kunnen dwingen om daadwerkelijk regelmatig te gaan sporten.’ Het blijkt dat mensen die een strippenkaart of een maandabonnement nemen relatief langer lid blijven van een sportschool / fitness center en ook structureel vaker het fitness center bezoeken.

Onderzoek van de universiteit van Berkeley uit 2006 laat zien dat veel mensen met een abonnement zichzelf overschatten. Mensen gaan minder vaak naar de sportschool dan ze dachten.

Kortom, laat je niet te snel verleiden tot het aangaan van een jaarabonnement bij de sportschool. Alhoewel je maandtarief minder gunstig is wanneer je voor een maandabonnement gaat, is het zeker in het begin aan te raden om het eerst aan te kijken hoe het gaat. Mocht het niks zijn, zit je niet gelijk vast aan een lang contract.

3 REACTIES