‘Versgeperste sinaasappelsap minder gezond dan gedacht’

2
1136

 

 

Vergeperste sinaasappelsap is minder gezond dan men denkt. Uit verschillende internationale studies blijkt dat deze fruitsap meer dan vijf theelepels fructose bevat. Dat meldt Het Laatste Nieuws (HLN).

Fructose komt van nature in fruit voor. Het smaakt zoeter dan glucose en wordt langzamer in het bloed opgenomen. Fructose wordt vaak in grote hoeveelheden aan onder andere frisdranken toegevoegd, voor een zoete smaak. Uit onderzoek blijkt dat je door het eten van voedingsmiddelen met grote hoeveelheden fructose meer buikvet en een hoog cholesterol ontwikkelt. De kans op hart- en vaatziekten neemt daardoor toe. Een belangrijke reden om producten met fructose, zoals frisdrank en junkfood te laten staan.

Ernstige aandoeningen

Steeds vaker ontdekken onderzoekers de verbanden tussen fructose en ernstige aandoeningen als nierschade, hoge bloeddruk, kanker, hartziekten, overgewicht, diabetes en zelfs dementie. Het probleem kan gevonden worden in het verlies van kostbare vezels, vitamines en antioxidanten. Dit ontstaat door bijvoorbeeld fruit te persen of industrieel te verwerken, waardoor fructose sneller in de bloedstroom sluipt.

Fructose is niet alleen in fruitsappen te vinden, want dat zou de vermindering van de dagelijkse opname zeer helder maken. Vandaag de dag is fructose te vinden in heel wat dranken en voeding. De boosdoener bij uitstek is maïssiroop, ook wel HFCS (high-fructose corn syrup) genoemd. Deze stof heeft een hoog fructose gehalte.

Maïssiroop heeft in Amerika al de naam ‘The devils candy’ gekregen. Maïssiroop is te vinden in onder andere koekjes, cake, roomijs, yoghurt en frisdranken. Naast de goedkopere prijs kent de stof nog meer voordelen. De stof behoudt langer een zoete smaak, de producten met de stof zijn langer houdbaar en de stof is makkelijk te mengen met andere vloeistoffen. Reden genoeg voor de voedingsindustrie om de stof te verwerken in onder andere frisdranken, ijs, gebak, brood en koekjes.

De bevindingen van de verschillende onderzoeken zijn zorgwekkend, maar horen geen paniek te zaaien, aangezien er nog veel wetenschappelijk werk verricht moet worden. Experts geven als advies om nu geen glas vergeperste sinaasappelsap te laten staan, maar het met mate te drinken. ‘Of eet gewoon een stuk fruit en laat vezels, vitaminen en zuiverende stoffen hun natuurlijke gang gaan’, aldus experts.

HFCS op etiketten kan voorkomen onder verschillende noemers: fructosesiroop, glucosesiroop, isoglucose en glucose-fructosesiroop. Lees hier meer over HFCS.

2 REACTIES

  1. Over hoeveel sinasappelsap per dag hebben we het, voordat het *ongezond* begint te worden ? Gaat het niet veel meer over de verborgen suikers die o.a. in frisdranken (ook Cola Zero), bier en voedingsmiddelen (chocopasta, pindakaas, enz) zitten ?
    Oftewel, een glas sinasappelsap per dag is duizend maal gezonder dan 1 glas Cola Zero !