Verveling en stress leiden tot ongezond eten

0
653

Eten is erg afhankelijk van de stemming van een persoon blijkt uit een enquete van www.valtaf.nl. Ruim 60% van de 459 ondervraagden geeft aan ten tijde van verveling ongezond te gaan eten. Daarnaast is stress ook een typisch moment om te
gaan eten, een derde geeft aan dit op zo’n moment te doen. Op dat soort momenten zijn zoete producten zoals koek en chocolade het meest populair. Opvallend is dat maar liefst 93% aangeeft soms tot vrijwel altijd spijt te hebben van het eten van
ongezonde producten.

Eten is erg afhankelijk van de stemming van een persoon blijkt uit een enquete van www.valtaf.nl. Ruim 60% van de 459 ondervraagden geeft aan ten tijde van verveling ongezond te gaan eten. Daarnaast is stress ook een typisch moment om te gaan eten, een derde geeft aan dit op zo’n moment te doen. Op dat soort momenten zijn zoete producten zoals koek en chocolade het meest populair. Opvallend is dat maar liefst 93% aangeeft soms tot vrijwel altijd spijt te hebben van het eten van ongezonde producten.

Om de ongezonde snacks te compenseren gaat men de rest van de dag normaal maar wel gezond eten. Een vijfde geeft aan de rest van de dag door te snoepen omdat ze dan moeite hebben om te stoppen en iets minder dan een vijfde zegt de dag dan toch al als verloren te beschouwen en dus door te snoepen.

Uit de enquete blijkt ook dat eten een belangrijk onderdeel is in het leven van mensen. Maar liefst 36% van de ondervraagden denkt zeker een paar keer per uur aan eten. Dit blijkt ook wel uit het feit dat bij vrijwel elke gelegenheid iets te eten hoort, zo vind maar liefst 72% dat er bij een leuk dagje zoals terrasje pakken of bioscoop iets lekkers hoort. Net als wanneer er iets te vieren is.

Volgens voedingsdeskundige Freya Zuidervaart is dit ook precies de reden waarom het voor dikke mensen zo lastig is om af te vallen. “Eten is zo ingeburgerd in ons systeem, bij elke gelegenheid hoort wel iets te eten. Op die manier is het heel erg moeilijk om de verleiding te weerstaan terwijl dat wel echt nodig is als je blijvend wilt afslanken. Je moet leren nee te zeggen maar als de verleiding overal op de loer ligt wordt dat wel erg lastig.”