Vet eten schadelijk voor ons brein

0
836

Vet eten is niet alleen slecht voor de lijn, het veroorzaakt ook hersenschade. Dat suggereert een nieuw onderzoek.

Vet eten is niet alleen slecht voor de lijn, het veroorzaakt ook hersenschade. Dat suggereert een nieuw onderzoek.

Volgens wetenschappers van de Universityof Aberdeen kan hersenschade veroorzaakt door vet voedsel één van de redenen zijn waarom mensen vaak te veel eten en moeite hebben met afvallen.

Verzadigde vetten

Onderzoekers ontdekten dat verzadigde vetten bepaalde neuronen in een deel van de hersenen, dat ons energiepeil en onze eetlust regelt, vernietigen.

Uit een experiment met muizen bleek dat essentiële genen en eiwitten in de hersenen van de muizen veranderden nadat ze vette voeding hadden binnengekregen.

De effecten in de hypothalamus –het energiecentrum van ons brein- gaven de aard van de schade aan, meestal veroorzaakt door ontstekingen en beroertes.

Wetenschapper Lynda Williams van University of Aberdeen zegt: ‘Deze veranderingen kunnen worden verklaard door de afbraak van de energiecentra in de hersenen. Dit kan verklaren waarom het voor zwaarlijvige mensen zo moeilijk is om gewicht te verliezen.’

Professor Williams benadrukt dat af en toe genieten van een vette hap echt geen schade aanricht in de hersenen. Wel bewijzen de resultaten dat het belangrijk is om gezond te eten en op een normaal, gezond gewicht te zitten.

Bron: artikel The University of Aberdeen

Heb ik overgewicht?

Wil je weten of jij op het goede gewicht zit? Bereken dan je BMI in onze BMI meter.

De BMI (Body Mass Index) –meter geeft een verhouding weer tussen je gewicht en de lengte van je lichaam. Door middel van de BMI meter kun je zien of jij op het juiste gewicht zit. Met één druk op de knop zie je wat je BMI-waarde is en wat deze inhoudt.

Wij geven je tips op je BMI-waarde te verbeteren of op peil te houden.

Tips van een diëtist

Lees ook eens de artikelen van diëtist Valesca. Zij is al ruim 10 jaar werkzaam als (kinder) diëtist en bovendien zelf ervaringsdeskundige op het gebied van overgewicht. In haar artikelen geeft zij praktische tips en adviezen om gewicht te verliezen en je eetgedrag te veranderen.

Zo krijg je eetbuien onder controle

Ben jij een emotionele eter? Dit helpt