Vijf tips om goede voornemens vol te houden

0
1058

 

We zitten vol met goede voornemens op 1 januari. Het eerste weekend na Nieuwjaar struikel je haast over de hardlopers die gewapend met een nieuwe runnersoutfit die overtollige kilo’s of slechte conditie gaan trotseren.

Inmiddels is het alweer een stuk rustiger geworden, totdat in maart de echte diehards zijn overgebleven. Hetzelfde zal het vergaan met de duizenden rokers die (weer) een poging wagen om te stoppen met roken.

Slechte gewoontes zijn vaak erg moeilijk op te geven omdat ze onderdeel zijn van een vast patroon of ritueel. Bijvoorbeeld ben je gewend om te roken bij de eerste kop koffie. Of in ieder weekend is het tijd voor een taartje of ander lekkers. Plaats daar maar eens een nieuw hardloopritueel tegenover. Dat is een hele kunst.

Maar er zijn ook succesverhalen, mensen die duurzaam hun gedrag weten te veranderen. Ieder jaar stoppen duizenden mensen met roken, gaan meer bewegen, of minder alcohol drinken.

Hoe doen zij dit? De kunst is dat zij een ander ritueel voor de slechte gewoonte in de plaats zetten. En dan is het een kwestie van volhouden, herhalen en oefenen, totdat dit ritueel is ingesleten als vaste gewoonte. Op een gegeven moment ga je hardlopen, zonder daar nog met jezelf over in discussie te gaan. Je doet het gewoon.

Tips om je goede voornemens vol te houden:

• Maak een lijstje met voor- en nadelen van je goede voornemen om goed te bedenken waarom je wilt stoppen of veranderen.

• Deel je voornemen met zoveel mogelijk mensen, of nog beter: doe het samen!

• Als je lekker in je vel zit, is het makkelijker te breken met een slechte gewoonte en daar iets anders voor in de plaats te zetten. Je houdt je motivatie beter vast. In het boek Mental fitness vind je tips hiervoor.

• Er zijn allerlei zelfhulpprogramma’s op internet die je kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op Mentaal Vitaal . Voor als je net dat steuntje in de rug nodig hebt.

• En last but not least: wees niet te streng voor jezelf. Als het een keer niet lukt, praat jezelf dan geen schuldgevoel aan of denk niet meteen dat het nu geen zin meer heeft om door te gaan. Iedere dag is weer een nieuwe dag om te beginnen.

Auteur: Linda Bolier

Linda Bolier is als psycholoog en projectleider verbonden aan het Trimbos-instituut en medeauteur van het boek Mental fitness – verbeter je mentale conditie. Zij is betrokken bij de ontwikkeling van en het onderzoek naar online therapie ter bevordering van mentale gezondheid en geluk.

Lees ook:

Blue Monday reden om bij de pakken neer te zitten? Mooi niet!

Alle voordelen van stoppen met roken

10 vragen aan een personal trainer over afvallen en meer bewegen