In de medische wereld was al bekend dat ook een tekort aan vitamine C broze botten tot gevolg heeft. Onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine besloten te kijken of dit effect ook omgekeerd werkt; kan een flinke dosis vitamine C de botten sterker maken?
Broze botten, of osteoporose, is een verschijnsel dat vooral bij oudere vrouwen voorkomt. Na de overgang verandert de hormoonhuishouding in het lichaam van vrouwen, en hierdoor neemt de massa en dus de sterkte van de botten af. In de medische wereld was al bekend dat ook een tekort aan vitamine C broze botten tot gevolg heeft. Onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine besloten te kijken of dit effect ook omgekeerd werkt; kan een flinke dosis vitamine C de botten sterker maken?
Om dit te testen gebruikten de onderzoekers muizen. Bij de ene helft van de groep werd de baarmoeder operatief verwijderd. Dit heeft hetzelfde effect als de overgang: de botten worden brozer. Bij de andere helft muizen werd een nep-operatie uitgevoerd, om de omstandigheden hetzelfde te houden voor beide groepen. Deze muizen behielden echter hun baarmoeder.
Vitamine C tegen osteoporose
De muizen zonder baarmoeder werden opgedeeld in twee groepen: één groep kreeg normaal eten en één groep kreeg acht weken lang hoge doses vitamine C. Toen de onderzoekers de muizen met elkaar vergeleken, bleek dat de muizen zonder baarmoeder die veel vitamine C hadden gehad even sterke botten hadden als de muizen die hun baarmoeder nog hadden. Zij hadden dus gezonde botten. De muizen zonder baarmoeder die geen vitamine C hadden gekregen hadden wel last van broze botten.
“Dit onderzoek heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid” zegt onderzoekster Mone Zaidi. “Wat dit onderzoek aantoont is dat hoge doses vitamine C in muizen helpt bij de groei van botten om het skelet te beschermen.” Zaidi denkt dat verder onderzoek kan uitwijzen dat het nemen van vitamine C supplementen ook bij mensen kan helpen osteoporose te voorkomen. Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, is dit goed nieuws voor ontwikkelingslanden. Daar komt osteoporose veel voor, maar de standaard medicijnen om dit tegen te gaan zijn duur en moeilijk verkrijgbaar. De resultaten van het muizenonderzoek werden gepubliceerd in de online versie van het vaktijdschrift PLoS ONE.
Osteoporose in Nederland
Een bijnaam van osteoporose is ‘de stille ziekte’, omdat men meestal niet merkt dat er een probleem is tot het moment van de eerste botbreuk. Maar als de patiënt eenmaal een bot gebroken heeft, loopt hij of zij erg veel kans op meer botbreuken. Volgens de Osteoporose Stichting komt de ziekte onder 850.000 Nederlanders voor, en breekt er elke zes minuten iemand een bot ten gevolge hiervan. Een gebroken heup is vooral bij ouderen vervelend: 33 procent van de mannelijke slachtoffers overlijdt binnen één jaar. Bij de vrouwen is dit 24 procent.
Eerder onderzoek suggereerde al dat Mediterraans eetpatroon met veel olijfolie de aanmaak van hormonen bevordert die zorgen voor sterke botten. Ook wordt vrouwen na de overgang aangeraden 1 glas wijn per dag te drinken. Dit vertraagt het proces waarbij botten brozer worden.
bron: Eurekalert