Vitamine D voorkomt gaatjes in tanden

1
1051

Voldoende vitamine D in de voeding voorkomt cariës, ook wel tandbederf genoemd. Dit is de conclusie van een onderzoek dat in het decembernummer van Nutrition Reviews zal worden gepubliceerd.

Het onderzoek gebruikte de data van 24 eerdere onderzoeken, die in de periode van 1920 tot 1980 zijn uitgevoerd op ongeveer 3.000 kinderen uit verschillende landen. Na een vergelijking van alle gegevens werd geconcludeerd dat vitamine D verband hield met ongeveer 50 procent minder tandbederf.

“Mijn doel was om de database van klinische onderzoeken samen te vatten zodat we een frisse blik konden werpen op deze vitamine D kwestie,” zegt onderzoeker Philippe Hujoel van de Universiteit van Washington.

Vitamine D en tandbederf

Hoewel er geen twijfel bestaat over de rol van vitamine D voor gezonde botten, is er in de wetenschap grote onenigheid over de relevantie van vitamine D voor sterke tanden. De American Medical Association concludeerde in de jaren ‘50 dat vitamine D bijdraagt aan het voorkomen van gaatjes. Maar op basis van hetzelfde bewijs beweerden andere partijen juist het tegenovergestelde. Tegenwoordig worden er door Amerikaanse gezondheidsinstellingen weinig uitspraken gedaan over de zaak.“Zulke onsamenhangende conclusies zijn niet echt logisch op basis van het bewijs dat er is,” aldus Hujoel.

In de onderzoeken die hij bekeek werd vitamine D aan de kinderen toegediend via UV-straling , levertraan of andere producten die rijk zijn aan de vitamine. De onderzoeken waren uitgevoerd in de VS, Groot Brittannië, Canada, Oostenrijk, Nieuw Zeeland en Zweden. Ze vonden plaats in scholen, huisarts- en tandartspraktijken of ziekenhuizen. De onderzochte kinderen waren tussen de 2 en 16 jaar oud, met een gemiddelde van 10 jaar.

Steeds meer gaatjes bij kinderen

Hujoel’s bevindingen zijn geen verrassing voor onderzoekers die zich op vitamine D richten. Michael Hollick, hoogleraar geneeskunde aan Boston University, zegt: “de bevindingen van de Universiteit van Washington benadrukken het belang van vitamine D voor gezonde tanden.” Hij voegde toe: “Kinderen die een tekort hebben aan vitamine D hebben tanden die laat doorkomen, en die gevoelig zijn voor gaatjes.”

De uitkomst van het onderzoek is extra relevant voor deze periode, omdat een tekort aan vitamine D steeds vaker voorkomt terwijl het aantal gaatjes bij jonge kinderen juist toeneemt. “Of dit meer dan toevallig is valt nog te betwisten. Maar in de tussentijd is het belangrijk dat moeders en vrouwen in verwachting zich realiseren hoe belangrijk vitamine D is voor de gezondheid van hun kinderen. Het is in ieder geval goed voor de botten.”

Bron: Sciencedaily

1 REACTIE