Vlees onder de loep

2
1049

Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica kan veroorzaken. In het onderzoek droegen mensen die last hadden van ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties vaak dezelfde bacterie bij zich die ook in al het kippenvlees voorkomt.

Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat het eten van kip resistentie tegen antibiotica kan veroorzaken. In het onderzoek droegen mensen die last hadden van ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties vaak dezelfde bacterie bij zich die ook in al het kippenvlees voorkomt. Hierdoor bleken de patiënten geen baat meer te hebben bij de belangrijkste soorten antibiotica.

Het vermoeden dat het een verband bestaat tussen het eten van kippenvlees en resistentie tegen antibiotica bestaat al langer. In Nederland krijgen kippen vaak preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Als mensen resistent worden tegen antibiotica wordt het veel moeilijker om ziektes te bestrijden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu pleit er dan ook voor om het antibioticagebruik bij pluimvee sterk terug te dringen.

Rood vlees

Maar niet alleen kippenvlees werd dit weekend onder de loep genomen. In Groot-Brittannië werd het rood vlees kritisch bekeken. Onderzoekers toonden hier aan dat het eten van te veel rood vlees kan leiden tot hartziekten en kanker. Daarom raden de experts van de Britse overheid aan om maximaal 70 gram verwerkt of rood vlees per dag te eten.

Ondanks dat rood vlees ook positieve eigenschappen heeft, zo levert het veel ijzer, verhoogt een overdaad het risico op hartziekten en kanker, zoals darmkanker. Dit komt onder andere doordat het vlees veel verzadigde vetten bevat, wat slecht is voor je gezondheid. Zo bevat een mager stuk rood vlees nog steeds 25 procent vet, zelfs wanneer de vette delen al zijn verwijderd.

Dagje vegetarisch

Minder vlees eten is niet alleen goed voor het milieu, het draagt ook nog eens bij aan je gezondheid. Lastig hoeft dit niet te zijn. Er zijn inmiddels voldoende smakelijke vleesvervangers verkrijgbaar, waardoor je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Ook producten als peulvruchten, eieren, tahoe en tempé zijn goede vleesvervangers.

2 REACTIES