Voedingscentrum: geen cafeïne onder de dertien

3
742

 

Het Voedingscentrum komt vandaag met een nieuwe richtlijn: Geen cafeïne onder de dertien jaar.

Verborgen cafeïne

Het Voedingscentrum waarschuwt ouders voor verborgen cafeïne. Een teveel aan cafeïne kan op jonge leeftijd leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen.

Niet alleen in energiedrank, maar in steeds meer producten komt cafeïne voor. Omdat niet iedere consument hierbij stilstaat, waarschuwt het Voedingscentrum voor verborgen cafeïne. Meeliftend op de hype van energiedrankjes komen meer producten zoals water, cola en snoepjes op de markt met extra cafeïne.

Negatieve bijwerkingen

Cafeïne heeft vooral op kinderen een negatief effect. Zij reageren extra heftig op deze opwekkende stof. Een blikje energiedrank komt overeen met een kop koffie.

Energiedrank op basisschool

Uit een onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat ruim een kwart van de groep 8 leerlingen van de bassischool regelmatig energiedrank drinkt. Op de middelbare school neemt dit percentage nog eens toe.
Omdat het vooral voor jongeren niet duidelijk is dat sommige producten cafeïne bevatten is het volgens het Voedingscentrum nodig dat ouders beter letten op wat hun kinderen innemen.

De gevaren van energiedrank

Energiedrank kan ons zenuwstelsel overmatig stimuleren en uiteindelijk zelfs verslavend werken.

Een blikje van 250 ml bevat 80 mg cafeïne. In zo’n zelfde blikje zitten minstens negen klontjes suiker. Cafeïne verhoogt ook de angstgevoelens, zenuwachtigheid, geïrriteerdheid en slapeloosheid.

Bovendien zijn energiedranken schadelijk voor je tanden. De hoge zuurgraad tast het glazuur aan en laat onherstelbare schade achter. Hierdoor heb je meer kans op gevoelige tanden, gaatjes en tandbederf.

Buiten cafeïne bevatten energiedrankjes ook taurine. Taurine is het stofje dat het vochtgehalte in onze hersenen en onze hartslagfrequentie regelt. Een teveel van deze stof kan hevige hoofdpijn en zelfs diarree veroorzaken.

Wat vinden jullie van deze nieuwe richtlijn? Laat het hieronder weten! Wij zijn benieuwd!

Lees ook:

‘Geen energiedrank meer in supermarkt’

Energiedrank maakt tanden jongeren kapot

3 REACTIES

  1. Ik snap nog steeds niet dat die energiedrankjes ook zomaar op de markt gebracht mogen worden. Las vanmorgen over steeds meer mensen met overgewicht. Het is dan toch een taak van de overheid om oa dit soort drankjes te verbieden? In de supermarkt zie ik om half 10 ’s morgens jongeren die zo’n blikje (of 2,3) kopen met een lekkere snack erbij,en het ook direct opdrinken en eten. Ontbijten doe je zo! Niet!