“Voedingssupplementen niet combineren met medicijnen”

0
814

Als je medicijnen slikt in combinatie met voedingssupplementen is het verstandig om even bij de dokter na te gaan of de stoffen die je binnenkrijgt niet met elkaar reageren. Onderzoekers uit China hebben namelijk vastgesteld dat vooral plantaardige voedingssupplementen de werking van sommige medicijnen tegen kunnen gaan. Dit geldt vooral voor medicijnen voor de behandeling van problemen met het centrale zenuwstelsel en hart- en vaatziekten. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het novembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Clinical Practice.

De onderzoekers bekeken 54 artikelen over het onderwerp en 31 studies. Ze ontdekten dat de grootste problemen worden veroorzaakt door interactie tussen de voorgeschreven medicijnen en voedingssupplementen die ingrediënten bevatten als Sint-Janskruid, magnesium, calcium, ijzer en ginkgo.

Onderzoek supplementen

“Ondanks de populariteit van supplementen zijn de risico’s van het gebruik in combinatie met medicijnen nog niet duidelijk. Deze risico’s zijn bijvoorbeeld hartproblemen, pijn op de borst, buikpijn en hoofdpijn,” aldus onderzoeker Dr. Hsiang Wen Lin van de China Medical School in Taiwan.

Het onderzoek bevatte 213 soorten supplementen en 509 verschillende voorgeschreven medicijnen. In 882 gevallen werd de reactie van de supplementen op de medicijnen bekeken. De medicijnen warfarine, insuline, aspirine en digoxine werden het vaakst geassocieerd met een veranderde werking als ze gecombineerd werden met supplementen. Vlaszaad, echinacea en yohimbe hadden het vaakst een negatieve invloed op de werking van de medicijnen.

Onderzoeker Wen Wai concludeert: “Ons onderzoek heeft aangetoond dat supplementen op basis van kruiden en planten vaker reageren met medicijnen dan andere voedingssupplementen, zoals vitaminen, mineralen en aminozuren.”

Bron: Eurekalert